Itella tiukkana: Älä koskaan laita rahaa tavalliseen kirjeeseen

Postitse lähetettävään kirjeeseen ei saa panna rahaa ilman erityistä turvaamista. Tämä on Itellan tiukka ohje asiakkailleen. Jos säännöstä lipeää, ei kuitenkaan saa rapsuja.

Kuva: Yle

Joskus voi tulla tarve lähettää rahaa kirjeessä. Itellan säännösten mukaan tämä ei ole kuitenkaan mahdollista ilman lähetyksen turvaamista.

– Rahaa ei saa lähettää tavallisessa kirjeessä. Mikäli haluaa lähettää postitse rahaa tai muuta arvokasta, pitää se tehdä postivakuutettuna. Lähetys saa erillisen turvakäsittelyn ja siinä on kuten nimikin sanoo, vakuutusturva katoamisen, vaurioitumisen ja anastamisen varalta, sanoo business manager Heli Heikkilä Itellasta. 

Mahdolliseen rahalähetykseen kiinnitetään huomiota Itellan omissa toimipisteissä ja kerrotaan tarvittaessa säännöt.

– Meillä on tästä ilmoitus- ja tiedotusvelvollisuus ja jos huomaamme, että asiakas on laittamassa rahaa tavalliseen kirjeeseen, kieltäydymme vastaanottamasta sitä.

Aina asiakas ei kuitenkaan asioi Itellan toimipaikassa vaan kirje pannaan suoraan kirjelaatikkoon. Entä tilanne, että kirjeeseen sujautetaan onnittelukortin oheen seteli?

Jos huomaamme, että asiakas on laittamassa rahaa tavalliseen kirjeeseen, kieltäydymme vastaanottamasta sitä.

Business manager Heli Heikkilä Itellasta

– Se on myös toimitusehtojemme vastaista.

Poikkeuksia ei edes pikkurahalle

Eikö poikkeusta voida edes tehdä, jos kyseessä on vähäinen summa ja lähettäjä ottaa riskin lähetyksen katoamisesta.

– Ei, kyllä toimitusehtojemme mukaan ainoa tapa lähettää rahaa ja muuta arvokasta on postivakuutettu lähetys. Kirje on viestien lähettämiseen tarkoitettu palvelu. Jos ei halua käyttää postivakuuttamista, maksujen välittämiseen on pankeilla hyvät palvelut, neuvoo business manager Heikkilä.

 Jos kuitenkin rahaa panee tavalliseen kirjeeseen, saako siitä rangaistuksen?

– Ei, emme ole sellainen viranomainen, joka siitä rankaisee.

Ulkomaita koskevat samat säännöt

Business manager Heikkilä kertoo, että ulkomaille rahan lähettäminen postitse on pääosin kielletty. Osaan maista rahaa voi lähettää mutta silloinkin postivakuutettu lähetys on ainoa mahdollisuus.

Porsaanreikiä on silti tässäkin. Joku saattaa tietämättään tai tietoisesti panna rahaa kirjeeseen mukaan.

– Eihän valvominen aukotonta voi olla, mutta jos lähetykselle tapahtuu jotakin matkalla, sitä ei kansainvälisten sääntöjen mukaan korvata.