1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Apulaispormestarit: Voi meitä olla vähemmänkin

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, SDP:n Sanna Marinin ehdotus apulaispormestarien määrän vähentämisestä herättää heti nipun jatkokysymyksiä. Sosiaali- ja terveystyön siirtyminen viidelle erityisvastuualueelle aiheuttaa joka tapauksessa muutoksia kuntien ja samalla myös Tampereen apulaispormestarien tehtäväkuvaan.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, SDP:n Sanna Marin ehdottaa apulaispormestarien määrän vähentämistä sekä vakavaa harkintaa tilaaja-tuottaja-mallin tulevaisuudesta.

Nykyisiä apulaispormestareita ovat muun muassa kokoomuksen Leena Kostiainen ja vasemmistoliiton Mikko Aaltonen. Aaltosen vastuualueena on muun muassa terveydenhuolto sekä vanhuspalvelut. Kostiainen vastaa lasten ja nuorten palveluista. He sanovat, etteivät pidä tehtävän olemassaoloa minään itsetarkoituksena. 

– Mielestäni on itsestään selvää, että nyt kun tulee sote-ratkaisu, se vaikuttaa jollain tavalla Tampereen toimintamalliin. Sitä pitää arvioida niin tilaaja-tuottaja-mallin kuin pormestarimallin kannalta, sanoo Leena Kostiainen.

– Sote-ratkaisun merkitys nähdään maanantaina, kun lakiluonnos tulee esille. Apulaispormestarien määrä ja tilaaja-tuottaja-malli eivät ole mitään itseisarvoja. Niitä on pohdittava, kun lakiluonnos on nähty ja tiedetään, mihin suuntaan palveluita lähdetään viemään, huomauttaa Mikko Aaltonen. 

Kasvaako virkamiesvalta?

Pormestarimallia on perusteltu sillä, että se tuo demokratian lähemmäs kansalaisia. Aikaisemmin vaaleilla valittujen päättäjien oli ehkä nykyistä helpompi vedota siihen, mitä virkamiesjohto oli käytännössä päättänyt.

Aaltonen ja Kostiainen ovat yhtä mieltä siitä, että pormestarimalli antaa hyvät mahdollisuudet tuoda kansalaisnäkökulmaa päätöksentekoon, ovathan he äänestäjien valitsemia valtuuston jäseniä.

Kaupungin asukkaita on yritetty tavata eri tilaisuuksissa ja myös palautetta tulee yleisöltä. Molemmat apulaispormestarit toteavat, että kanavat ovat olemassa, mutta on vähän väliä mietittävä, osataanko niitä käyttää.

Tyytyväisyyttä, epäluuloa ja etäisyyttä

Pikainen haastattelukierros Tampereen keskustassa antaa vaikutelman, että pormestarimalli sekä tilaaja-tuottaja-malli ovat kaikesta huolimatta vähän etäisiä. Pormestarien vähentämistä tai koko tehtävän lakkauttamista kannattaa osa. Joidenkin mielestä nykyinen määrä on sopiva ja malli on toiminut varsin hyvin, vaikkeivat päättäjät vieläkään niin tutuilta tuntuisi.

– Ihan turhia, kaikki pois, sanoo nainen Koskikeskuksen lähistöllä.

Mutta kuka ne hommat hoitaa, tai kenen pitäisi?

– En tiedä, mutta ei ainakaan mikään pormestari. Koko nimikin on ihan tyhmä, ei sovi Suomeen.

Lapsen kanssa ulkoileva Tiiti Kellomäki puolestaan näkee, että asiantuntijoiden pitäisi päättää asioista, ja ennen kaikkea tiedon perusteella.