1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pursiseura

Rovaniemellä herätellään pursiseuratoimintaa

Aikoinaan aktiivisestikin toimineen Lapin pursiseuran toiminta on virkistymässä pitkän hiljaiselon jälkeen. Kemijoen rannalla Kukanniemessä sijaitsevassa pursiseuran tukikohdassa on häärinyt tänä kesänä joukko innokkaita purjehtijoita. Veneitä on kunnostattu ja uusia jäseniäkin saatu.

Aleksi Schroderus rantautumassa laserilla Kukanniemen rantaan. Taustalla pursiseuran jäsenten käyttöön tänä kesänä tehty saunalautta. Kuva: Yle / Sirkku Savusalo

Lapin pursiseura oli paikka, missä rovaniemeläinen Arto Schroderus viihtyi nuorena poikana. Ja on viihtynyt tänä kesänä perheensä kanssa. Lapset viilettävät rannassa, isommat polskauttava laiturilta jokeen ja koiranpentukin on touhussa mukana.

Arto ja hänen nuorempi veljensä Aleksi haluavat herättää uinuvan seuran. Veljekset ovat kunnostaneet veneitä seuran käyttöön ja suunnitelmissa on purjehduskurssejakin ensi kesänä, jolloin seura täyttää 40 vuotta.

– Meillä on kaksi laseria, kaksi optimistijollaa ja yksi windmill, jotka ovat seuran käytössä. Tervetuloa vaan niiitä kokeilemaan, Arto Schroderus sanoo.

Seuralla oli 1980-luvulla useitakin veneitä, mutta varaston tulipalo tuhosi ne. Samalla seuran toiminta hiipui.

Jo tuolloin mukana ollut Arto Schroderus innostui kokoamaan seuran käyttöön veneitä. Nyt käytössä on kaksi käytettyjen veneiden osista koottua laseria.

Loistavat olosuhteet

Kukanniemen pursiseuralla touhuaa myös seuran perustajajäsen Kalevi Ronkainen, joka iloitsee seuran virkistymisestä.

– Tämä on fantastinen paikka, tässä on kaikki mitä purjentija voi toivoa: on myötävirtaa ja vastavirtaa, tuulta ja tyyntä. Tämmöisiä paikkoja ei Suomessa monta ole. Olen monia purjehduspaikkoja käynyt ja tämä on yksi hienoimmista ja kevytveneille aivan loistava.

Arto Schroderus kehuu myös pursiseuran rantaa: aloittelijakin saa turvallisen lähdön, kun voi köli alhaalla lähteä laiturilta.