1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuivattu, ravintorikas vientimarja valmistuu katseilta suojassa

Kuivattua marjaa lähtee maailmalle muun muassa Suomussalmelta. Kuivaaminen moninkertaistaa marjojen hyvät ominaisuudet ja on jalosteena melko uusi tulokas.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Ennen vanhaan kuivaaminen tapahtui yleensä uunin pankolla, mutta teolliseen marjojen jalostamiseen erikoistunut suomussalmelainen Kiantama Oy kuivattaa marjansa mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Näin siksi, että pyritään säilyttämään marjan ravintoaineet.

Kuivattu marja säilyy hyvin, menee pieneen tilaan ja on terveysvaikutuksiltaan tuoretta ja pakastetua marjaa huomattavasti tymäkämpi. Marjoissa on vettä noin 90 prosenttia ja kiintoainetta noin 10 prosenttia, ja kun vesi saadaan poistettua lähes kokonaan, myös kaikki marjoissa olevat hyvät ominaisuudetkin tiivistyvät.

– Omin voimin kehitetyssä kuivausprosessissamme saamme kuivattuun marjaan seitsenkertaisen määrän kaikkia marjan hyviä ominaisuuksia tuoreeseen ja pakastettuun marjaan verrattuna. Pääosassa on lämpötilojen hallinta, sillä liian korkea lämpötila hävittää marjojen vitamiinit ja muut tärkeät ominaisuudet, kertoo Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta.

Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Suomussalmelta lähtee kuivattua ja marjajauhoksi jalostettua mustikkaa, puolukkaa ja karpaloa ympäri maailmaa.

– Satsasimme 2000-luvun alussa voimakkaasti marjojen kuivaamiseen, koska hilloja, mehuja ja pakasteita oli marjajalosteena tarjolla yltä kyllin.

Osa tuotantotiloista on ulkopuolisien katseilta kiellettyä aluetta

Valmiita malleja marjojen teolliseen kuivaamiseen ei juurikaan ollut tarjolla 2000-luvun alussa. Myös tuotannossa käytettäviä koneita ja laitteita on jouduttu virittämään itse.

– Käytimme valtavasti aikaa siihen, että löysimme muun muassa laitteiden toimittajia ja jouduimme soveltamaan olemassa olevista laitteista meille sopivia. Sen vuoksi osa prosesseistamme on sellaisia, joita emme mielellämme esittele ulkopuolisille.

Valmiita laitteita paremmin tarjolla on ollut marjojen kuivaamiseen liittyvää kirjallisuutta, mutta se on ollut pääasiassa englanninkielistä. Ja siinäkin on ollut oma soveltamisensa.

Isäni sanoi silloin, että marjat ovat tulevaisuudessa kainuulaista high techiä. Nyt alkaa näyttää siltä, että sitä se on.

Vernu Vasunta

– Tutkimustietoa kyllä löytyi, mutta se piti kaivaa esiin ja jälleen soveltaa, koska me käsittelemme luonnonmarjoja emmekä viljeltyä marjaa, toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo.

Superfood-hype koitui suomalaisen marjan hyväksi

Muutama vuosi sitten alettiin suomalaisista marjoista käyttää ilmaisua superfood. Kotimaiset luonnonmarjat ja marjajalosteet saivat myös oman huomionsa innostuksen aikana, ja se huomattiin myös Suomussalmella.

– Se on antanut nostetta. Viimeiset kymmenkunta vuotta ovat vieneet sitä kohti, että tulevaisuudessa marjoille on valtava kysyntä, ja trendi on vain kasvussa, sanoo Vernu Vasunta.

Kiantama on perustettu vuonna 1973, ja yritys muutti Suomussalmelle Suonenjoelta parikymmentä vuotta sitten.

– Isäni sanoi silloin, että marjat ovat tulevaisuudessa kainuulaista high techiä. Nyt alkaa näyttää siltä, että sitä se on, Vasunta naurahtaa.