Suuret ikäluokat saattavat vaihtaa yksityislääkärinsä terveyskeskukseen lähivuosina

Mikään ei tällä haavaa osoita, että asiakkaat olisivat hylkäämässä terveydenhuollon yksityiset palveluntuottajat, THL:n tutkimuspäällikkö sanoo. Toisin voi olla muutaman vuoden päästä eläköityneiden suurten ikäluokkien sairastaessa. Silloin kyseessä on hiipivä muutos.

talous

Tutkimuspäällikkö Timo Seppälä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta arvioi, että asiakasmassat siirtyvät yksityiseltä sektorilta julkisen terveydenhuollon piiriin vasta, kun eläköityneet suuret ikäluokat alkavat sairastaa.

– Tämä on sellainen hiipivä muutos.

Tällä hetkellä terveydenhuollon tuottaja valitaan sieltä, mistä sen parhaiten ja kätevimmin saa. Seppälän tiedossa ei ole signaaleja, jotka kertoisivat siitä, että siirtymä yksityiseltä alihinnoitetulle julkiselle sektorille olisi jo alkanut.

Seppälä muistuttaa, että yksityistä sektoria työllistää sekä yritysten että julkisen sektorin työterveyshuolto. Akuuttihoito ja monimutkaiset tapaukset ovat sairaaloiden ja terveyskeskusten kontolla.

Mehiläinen ilmoitti torstaina yt-neuvotteluista ja korkeintaan 40 työntekijän vähentämistarpeesta. Seppälän mukaan tämä ei kerro yhteiskunnan muutoksesta vaan mahdollisesti siitä, että Mehiläinen on menettänyt asiakkaitaan toiselle yksityiselle toimijalle.