Nettipoliisi saa ilmoituksia kunnianloukkauksista päivittäin

Edesmennyttä saa haukkua, mutta perättömyyksien levittely tai niistä vihjailu täyttää kunnianloukkauksen määritelmän myös kuolleen kohdalla. Marko Forss antaa yhden ohjeen nettikeskusteluun – älä provosoidu.

internet
Yksityiskohta Facebook-sivusta.
YLE Uutisgrafiikka

Suomen tunnetuimpiin nettipoliiseihin kuuluva Marko "Fobba" Forss (siirryt toiseen palveluun) törmää työssään monenlaisiin kuviin ja kirjoituksiin. Ilmoituksia netissä tapahtuvista kunnianloukkauksista tulee päivittäin, ja vuosittain niitä jätetään kaiken kaikkiaan tuhansia – syytteeseen asti niistä etenee satakunta.

– Niitä tulee yksittäisten ihmisten käymien keskustelujen pohjalta ja myös erilaisissa ryhmissä käydyistä keskusteluista.

Netissä tapahtuvan kunnianloukkauksen todistaminen käy nopeasti. Asiattomasta tekstistä otettu kuva riittää todisteeksi, ja vaikka teksti olisi ehditty poistaa ennen kuvan saantia, voi kirjoittajan silti saada vastuuseen.

– Usein riittää, että joku on nähnyt, että loukkaava kirjoitus on julkaistu. Mitä useampi todistaja tällä on, sen parempi, Marko Forss sanoo.

Elävien ihmisten kunnianloukkaamiset ovat helppoja ja selkeästi hoidettavia tapauksia. Edesmenneiden kohdalla näin ei kuitenkaan ole.

Kunnianloukkauksen määritelmä täyttyy kuolleen kohdalla vasta jos hänestä levitetään perättömiä ja valheellisia tietoja tai vihjauksia.

Marko Forss

– Kuollutta saa haukkua ilman seuraamusta. Kunnianloukkauksen määritelmä täyttyy kuolleen kohdalla vasta jos hänestä levitetään perättömiä ja valheellisia tietoja tai vihjauksia.

– Tällöin lähiomainen tai vaikka pitkäaikainen työtoveri voi tehdä ilmoituksen kunnianloukkauksesta. Tällaisia tapauksia tulee toisinaan, ja ne liittyvät usein nuorten kuolemantapauksiin, Forss kertoo.

Marko Forss antaa yhden selkeän ohjeen netissä toimimisesta.

– Älä provosoidu. Meillä kaikilla on niin hyviä kuin huonojakin päiviä. Helposti voi tuntua, että esimerkiksi kavereiden suljetuissa keskusteluissa voisi kirjoitella mitä vain, mutta hyvä on ensin miettiä ennen kuin kirjoittaa.