1. yle.fi
  2. Uutiset

Mönjää ja potaskaa – ikivanha reseptikirja paljastaa Iittalan lasin salaiset ainesosat

Designmuseo Iittala on saanut merkittävän lahjoituksen Iittalan lasitehtaan alkuvuosilta. Tehtaan perustajan pojanpoika Tor Abrahamson on lahjoittanut museolle isoisänsä vanhan, käsinkirjoitetun lasireseptikirjan. Kirja muun muassa kertoo, minkälaisista aineksista lasimassa tehtaan alkuaikoina valmistettiin.

kulttuuri
lasimassan vanha resepti
Nina Keski-Korpela / Yle

Iittalan lasitehtaan perusti ruotsalaissyntyinen Petrus Magnus Abrahamsson vuonna 1881. Hänen kerrotaan olleen varsin tulinen ja ärhäkkä luonteeltaan, eikä hän osannut suomea. Häntä jopa huijattiin sopimusasioissa huonon kielitaidon takia.

Kun hän suutuspäissään lähti Nuutajärven lasitehtaalta ja perusti lasitehtaan Iittalaan, piti hän kuitenkin tarkasti kirjaa yrityksen alkutaipaleen tärkeistä asioista, kuten uunien rakentamisesta ja lasimassaresepteistä. Vanha ja historiallisesti mielenkiintoinen muistikirja on nyt palannut kotiin Iittalaan.

Ainekset lasin värin ja käytön mukaan

Abrahamssonin jalanjäljillä, nyt Fiskars-konsernin palveluksessa työskentelevä tehtaanjohtaja Per-Henrik Hagberg selailee vanhan kirjan hauraita sivuja kiinnostuneena.

– Tässä kuvataan perustamisvuodesta 1881 eteenpäin ensimmäisiä lasireseptejä. Kirjassa on paljon toimittajakontakteja ja tarkkoja kuvauksia, miten uuneja on rakennettu, millä materiaaleilla ja mitoituksilla, eli hyvin kattava dokumentaatio ensimmäisestä kymmenestä vuodesta Iittalan lasitehtaalla.

Täältä löytyvät hiekka, potaska, tuhka, kalkki, ja myös harvinaisempia eli mönjääkin on laitettu lasiin aikanaan.

Per-Henrik Hagberg

Kirjan reseptien pohjalta ei kuitenkaan aiota ryhtyä kokeiluihin lasitehtaalla. Ajat ovat nyt toiset, vaikka lasi on aina lasia.

– Ei siitä lasista ihan samanlaista tulisi. Lainsäädäntökin on muuttunut, ihan kaikkea ei edes saisikaan laittaa, mutta kyllä siitä lasia saisi, muutaman harjoituskerran jälkeen. Samat runkomateriaalit siellä on kuin tänäkin päivänä.

Reseptikirja sisältää ohjeita erilaisten lasimassojen valmistukseen. Erilaisia värejä ja käyttötarkoituksia varten tarvittiin omat reseptit.

– Täältä löytyvät hiekka, potaska, tuhka, kalkki, ja myös harvinaisempia eli mönjääkin on laitettu lasiin aikanaan, kertoo Hagberg.

Kirjaa tyrkytettiin Suomeen jo aiemmin

Kirjan lahjoittaja Tor Abrahamsson halusi lahjoittaa kirjan Ruotsista Suomeen jo aiemmin.

– Minulla on ollut kirja jo vuosien ajan enkä ole tiennyt sen arvoa. Yritin jo aiemmin lahjoittaa sen Iittalalle, mutta silloin siihen ei ollut kiinnostusta. Nyt kirjoitin kirjeen suoraan Per-Henrik Hagbergille ja sain valtavan hienon vastauksen ja kirjan arvo Iittalalle ja museolle ymmärrettiin.

Minulla on ollut kirja jo vuosien ajan enkä ole tiennyt sen arvoa. Yritin jo aiemmin lahjoittaa sen Iittalalle, mutta silloin siihen ei ollut kiinnostusta.

Tor Abrahamsson

Iittala on herra Abrahamssonille sydäntä lähellä.

– Se on sydämessäni, koska isoisäni on perustanut tämän. Tuotteet ovat hyvin kauniita ja tarkoituksenmukaisia. Minulle on kunnia tulla Iittalaan ja nähdä kaikki hienot tuotteet täällä museossa ja kuinka niitä tehdään tehtaalla.

Abrahamsson muistelee isänsä kertoneen, että isoisä Petrus Magnus ei juuri välittänyt muodollisista opinnoista, vaan hän arvosti enemmän kovaa työtä ja käsillä tekemistä.

Kirja tulee yleisön nähtäville

Designmuseon yli-intendentti Merja Vilhunen kertoo, että muistikirja tulee jatkossa yleisön nähtäville.

– Kirja tullaan sijoittamaan tänne vitriiniin turvalliseen paikkaan.

Vilhusen mukaan lasireseptikirjasta tulee museolle yksi sen aarteista.

– Kyllä tämä on hyvin merkittävä. On olemassa muistiinpanoja ja meilläkin kokoelmiin kuuluu luonnoksia ja valokuvia jo suhteellisen varhaisistakin vaiheista, mutta meillä ei ole tällaista käsinkirjoitettua reseptikirjaa. Tämä on kyllä ihana lisä kokoelmaan, arvostamme kovasti.

Lue seuraavaksi