1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Niinistö Putinin tapaamisesta: En kuvittele olevani suuri rauhanvälittäjä

Niinistön mukaan vierailu on saanut runsaasti ymmärrystä muiden EU-maiden taholta.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui medialle torstaina Mäntyniemessä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa huomenna Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotšissa Venäjällä.

Niinistön mukaan Putin on esittänyt kutsun Niinistölle jo vuosi sitten, mutta Ukrainan tapahtumien johdosta tapaaminen toteutuu vasta nyt. Putin on sittemmin toistanut kutsun, mutta viime kädessä sysäys tapaamiseen juuri nyt tuli Niinistön puolelta.

Niinistö toivoo, että kykenisi edistämään avoimen keskusteluyhteyden syntymistä.

– En kuvittele olevani suuri rauhanvälittäjä. Pidän tärkeänä avoimen keskusteluyhteyden luomista. Yhtään rauhaa ei ole tehty puhelimen välityksellä, eikä tätäkään kriisiä niin ratkaista, Niinistö sanoi torstaina Mäntyniemessä.

Niinistö arvioi tapaamisen kestävän joitakin tunteja. Hänellä ei ole siihen laajempaa mandaattia muilta EU-mailta, eikä ole sellaista hakenut. Niinistön mukaan monet ovat kuitenkin asettaneet toiveita Suomen erityisasemaan.

– Hyvin ymmärretään, että juuri Suomella on turvallisuuden ja vakaan olemisen kannalta kaikki syy olla asiassa aktiivinen. Moni on kysynyt Suomessa ja ulkomailla voisiko Suomi tehdä jotain. Minulle tämä näyttäytyy niin, että presidenttinä minulla on velvollisuus tehdä kaikki mikä on mahdollista, Niinistö sanoi.

Tapaamista on presidentin mukaan valmisteltu runsaalla työllä yhdessä länsimaisten kumppanien kanssa.

Niinistön mukaan Suomessa selvitetään parhaillaan myös mahdollisuuksia järjestää samalla matkalla tapaaminen Ukrainan presidentin Petro Porošenkon kanssa.