1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Etnologian professori: "Karjalaisuus elää jälkipolvissa"

Jyväskylän yliopiston vastanimetty etnologian professori Outi Fingerroos on tutkinut niin siirtokarjalaisuutta kuin meksikolaista pyhimysmyyttiä. Työ vie professoria ympäri maailman, mutta tutkimuskohde, ihminen, on loppujen lopuksi aina sama: oman kulttuurinsa tuote.

Outi Fingerroos Radio Keski-Suomen studiossa.
Etnologia on tieteenala, joka tutkii kulttuuria. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että etnologille mikään inhimillinen ei ole vierasta. Näkeekö kulttuurien tutkija eri kansoissa enemmän eroja vai yhtäläisyyksiä? Minkä ilmiön tutkimisesta hän haaveilee? Elina Kinos sai Jyväskylän yliopiston tuoreen etnologian professorin Outi Fingerroosin studiovieraakseen YLE Keski-Suomen aamussa.

Etnologian professori, akatemiatutkija Outi Fingerroosista piti tulla liikunnanopettaja tai arkkitehti. Toisin kuitenkin kävi, ja Fingerroossin tie vei etnologian tutkimukseen ja maailmalle.

Etnologia on tieteen ala, joka tutkii kulttuureja ruohonjuuritasolla.

– Tehtävämme on tuottaa tietoa kulttuurin monimuotoisuudesta, ihmisistä, kansainvälisyydestä, maahanmuutosta, Outi Fingerroos luettelee esimerkkejä.

Tutkimus on vienyt tuoretta professoria matkoille ympäri maailman, muun muassa Etiopiaan ja Meksikoon. Matkan varrella hän on tehnyt havaintoja ihmisistä.

– Etnologian kannalta ei ole väliä, ollaanko Jyväskylän kävelykadulla vai etiopialaisessa slummissa. Tutkimme ihmisiä siinä kulttuurissa, mitä he kertovat, muistelevat, tai vaikka miten ottavat tilan haltuun.

Etnologian professori Outi Fingerroos vieraili Radio Keski-Suomen aamulähetyksessä Elina Kinoksen haastattelussa. Kuuntele haastattelu yltä.