1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ministeri laskee: Suomelle kuuluisi kymmenien miljoonien pakotekorvaus EU:lta

Suomi kärsii EU-maista toisiksi pahiten Venäjän rajoituksista maitotuotteiden vientiin, sanoo maatalousministeri.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo kokouksessa eduskunnassa 17. kesäkuuta 2014. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

EU-virkamiehet neuvottelevat torstaina mahdollisista korvauksista Venäjän vastapakotteista kärsiville elintarviketuottajille ja -yrityksille. Taloudellisia menetyksiä voitaisiin helpottaa kriisirahastosta, josta on jaettavissa EU-maiden kesken runsaat 400 miljoonaa euroa vuodessa.

Maatalousministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että Suomelle kuuluisi joidenkin kymmenien miljoonien osuus, koska maa kärsii Venäjän vastapakotteista 2–6:nneksi eniten EU:ssa, laskutavasta riippuen.

Pahimmilta pakotteiden vaikutukset Suomelle näyttävät, jos katsotaan vain Venäjän maitotuotteille asettamia tuontirajoituksia. Niiden perusteella Suomi kärsii vastapakotteista Orpon mukaan toiseksi pahiten EU:ssa.

Piskuinen Liettua kärsii vastapakotteista tiettävästi eniten, ja sen on kerrottu havittelevan useiden kymmenien miljoonien korvausta EU:lta. Myös muita maita on liikkeellä.

– Tässä nähdään se, että jos jossain on rahaa jaossa, niin kaikki ovat mielestään siihen yhtä oikeutettuja, maatalousvaliokunnassa vieraillut Orpo sanoi päivällä eduskunnassa.

– Meidän pitää pitää lujasti suomalaisten tuottajien puolia. Tilastot viennistä ja siitä miten tämä vaikuttaa eri maihin ovat kiistattomat. Jyvityksemme tulee olla normaalia jakoprosenttiamme suurempi, Orpo vaati.

Orpo myöntää, että julkisin toimin ei pystytä kokonaisuudessaan korvaamaan vahinkoja, joita tuottajille ja teollisuudelle koituu.

– Me voimme lieventää vahinkoja ja pyrkiä löytämään uusia markkinoita tuotteille, jotta päästään eteenpäin.