Hannukaisen kaivoksen lupavaiheen rahoittaja haussa

Kolarin Hannukaisen kaivosalueen kaavoittaminen on jäissä Northland Mines Oy:n emoyhtiön rahoitusvaikeuksien vuoksi. Kolarin kunta ei halua viedä kaavoitusprosessia eteenpäin.

Kolari
Mies hymyilee kameralle
Minna Aula / Yle

Kolarin kunnan luottamus kaivosyhtiö Northland Minesin Hannukaisen kaivosprojektiin rakoilee.

Kunta keskeyttää kaivoskaavan valmistelun, koska talousvaikeuksiin ajautunut kaivosyhtiö on laittanut projektin jäihin eikä rahoita myöskään kaavoitusta.

Nyt täytyy löytää rahoittaja, joka uskoo hankkeeseen, jotta saadaan lupavaihe vietyä läpi.

Jari Väisänen

– Olemme joutuneet keskeyttämään konsulttityöt. Meidän kulurakenne ei tällä hetkellä kestä tätä, joten konsulttityönä tehty kaavoitustyö on jouduttu keskeyttämään, sanoo Northland Mines Oy:n toimitusjohtaja Jari Väisänen.

Kaava oli menossa valtuustoon syksyllä

Kaivosalueen kaavoituksen oli tarkoitus mennä tänä syksynä Kolarin kunnanvaltuustoon päätettäväksi. Väisäsen mukaan kaavoitustyö ei jäänyt paljosta kiinni.

– Kunta teki päätöksen, että se ei tässä vaiheessa ota kantaakseen kustannuksia kaavoitustyöstä, Väisänen sanoo.

Lupavaiheen läpivientiin etsitään tällä hetkellä rahoittajaa. Väisänen uskoo, että rahoitus saadaan neuvoteltua vielä tämän vuoden aikana.

– Nyt täytyy löytää rahoittaja, joka uskoo hankkeeseen, jotta saadaan lupavaihe vietyä läpi, Väisänen sanoo.

Kolari keskittyy matkailuun

Northland Mines kertoi heinäkuussa irtisanovansa kaikki työntekijänsä ja ajavansa Suomen toiminnot alas.

Kaivosyhtiö vakuuttaa, ettei kaivoshanketta ole haudattu. Kolarin kunnassa kaivoksen toteutumiseen kuitenkin suhtaudutaan epäilevästi.

Kolarin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Simo Rundgren sanoo, että kunta aikoo jatkossa keskittyä jo olemassaolevien elinkeinojen tukemiseen.

Kaivoshanke on saanut kriitiikkia muun muassa matkailuyrittäjiltä.

– Kyllä tämä kaavoituksen keskeyttäminen rauhoittaa keskustelua. Voi sanoa, että maailmanmarkkinatilanne on tällä hetkellä se, että lähivuosina kaivoshanke ei etene, Rundgren miettii.