Synnytyssali vaihtuu perhesynnytyshuoneeksi Mikkelin keskussairaalan tulevalla hyvinvointikampuksella

"Lähivuosina meillä on Suomen uudenaikaisimmat synnytyskuviot", sanoo Mikkelin keskussairaalan johtajaylilääkäri Kati Myllymäki.

terveys
Kati Myllymäki

– Mikkelin keskussairaala selviytyy hyvin uusista asiakkaista, joita lähivuosina tulee Itä-Savosta, vakuuttaa johtajaylilääkäri Kati Myllymäki Mikkelin keskussairaalasta.

– Valmius on hyvä: leikkaussalit, synnytyssalit ja synnytysvuodeosasto ovat riittävät. Gynekologi ja nukutuslääkäri, synnytys- ja leikkaustiimi ovat aina paikalla. Nykyisellä henkilökunnalla pärjätään.

– Meillä on tarkoitus kehittää synnytystä nykyistä uudenaikaisempaan, modernimpaan suuntaan. Koko synnytyssalikuvio muuttuu perhesynnytyshuoneisiin. Etukäteishoitoa, jälkihoitoa ja kotikäyntejä kehitetään yhdessä neuvoloiden kanssa.

Kati Myllymäki arvelee, että ennen pitkää Mikkelissä on Suomen uudenaikaisimmat synnytyskuviot. Osaamista ja valmiuksia kehitetään koko ajan.

– Tiloja remontoidaan jo nyt. Ihan uudet tilat voivat olla valmiina joskus vuosina 2016-2017, kun sairaalan hyvinvointikampusta päästään rakentamaan. Uusissa tiloissa synnytyksen perhehuoneet ovat silloin leikkaussalien vieressa. Jos on hätäkeisarileikkaustarve, siirto tapahtuu nopeasti ja turvallisesti.

Syntyykö vauvoja ambulanssiin?

Itä-Savossa on murehdittu synnytysten siirtymistä pois Savonlinnasta. Syntyvätkö uudet itäsavolaiset ambulanssiin matkalla Savonlinnasta Mikkeliin?

– Tottahan on, että joskus tapahtuu syöksysynnytyksiä, Kati Myllymäki vastaa.

– Niin ei käy juuri koskaan ensisynnyttäjälle, vaan jo aikaisemmin synnyttäneille äideille. Silloin lapsi voi syntyä vartissa. Tämmöiset tapaukset eivät ehdi sairaalaan, vaikka olisivat Helsingissä.

– Meidän on suunniteltava huolella koko asia. Ambulanssihenkilökunnalla on tarvittava koulutus. On mahdollisuus saada kätilö mukaan ambulanssin kyytiin. Jos synnyttämään tullaan esimerkiksi puolison kyydissä, on mahdollisuus lähettää ambulanssi vastaanottamaan.

Neuvolaverkosto säilyy

Äitiysneuvoloita ei ole tarkoitus keskittää yhteen paikkaan. Äitiysneuvolatoiminta siis jatkuu ennallaan ja Kati Myllymäen käsityksen mukaan äitiyspoliklinikka on tulevaisuudessakin Savonlinnassa. Äidit voivat edelleen valita synnytyspaikkansa, niinpä itäsavolaisillakin äideillä on vapaus valita mikä tahansa kunnallinen sairaala synnytyspaikakseen.

– Tärkeää olisi, että äitiyspoli, neuvonta ja seulonta olisivat omassa kaupungissa ja tietojärjestelmät olisivat yhteensopivat. Savonlinnalla ja Mikkelillähän on sama potilastietojärjestelmä. Jos savonlinnalainen äiti synnyttää Mikkelissä, myös Mikkelin lääkärit näkevät Savonlinnan hoitotiedot. Se lisää potilasturvallisuutta.

Miten pitkään äidit tulevaisuudessa viipyvät sairaalassa synnyttämässä?

– Perheet, kodit ja äidit ovat erilaisia, niinpä sairaalassa viipyminenkin on yksilöllinen asia. Yksi mahdollisuus on, että Savonlinnasta Mikkeliin synnyttämään tuleva äiti on Mikkelissä vain synnytyksen ajan ja sen jälkeen hän voisi halutessaan palata Savonlinnaan sairaalaan toipilasajaksi. Yhteistyömalleja on monia ja niitä meidän täytyy kehittää.

Mikkeliläiset ovat tutustuneet mm. Hollannin malliin, jossa äiti voi niin halutessaan lähteä kuusi tuntia synnytyksen jälkeen kotiin. Kaikki tarvittava tuki tuodaan sitten kotiin.