1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Luolamies kapsahti rotkoon ja teki kirjan – video

Naantalilainen Tuomo Kesäläinen nimittää itseään luolamieheksi, sillä hän teki jokunen vuosi sitten retkioppaan Varsinais-Suomen luolista. Nyt Kesäläinen on saanut valmiiksi tietoteoksen Suomen rotkoista.

Mies kävelee rotkossa.
Kirjailija Tuomo Kesäläinen ja toimittaja Sami Tammi tutustuvat pariin varsinaissuomalaiseen rotkoon

Eletään 1600-luvun alkua. Nykyisen Kaarinan alueella sijaitsevan kalliohalkeaman hämäryydestä tähystelee pahainen rosvojoukko.

– Perinnetietojen mukaan täällä rotkossa ja luolissa eli merirosvojoukko, joka seilasi kokoontaitettavilla nahkaveneilla ja ryösti parkissa olevia purjelaivoja. Joukkio ryösti viereisestä Kakskerran saaresta itselleen luolaorjaksi myös Suntintalon piiankin, kertoo tietokirjailija Tuomo Kesäläinen, joka kapuaa samaisen rotkon reunalta loppukesän auringonvaloon.

Kesäläinen on saanut valmiiksi yli neljä vuotta kestäneen urakan, jonka myötä valmistui yli 500-sivuinen tietoteos Suomen rotkoista. Kesäläisen ja geologi-kansanperinnetaitaja Aimo Kejosen kirja esittelee kuvin ja tarinoin 150 rotkoa eri puolita Suomea. Lisäksi paikkatiedot löytyvät yli 300 rotkosta, kurusta ja kanjonista.

Rotkoille helppoja ja vaikeita reittejä

Jylhät kalliomuodostelmat ovat kautta vuosisatojen olleet oleellinen osa elämää ja kansantarinoita. Kesäläinen valitsi kirjaan eri tavoin syntyneitä kalliomuodostelmia. Rotkojen syntytavat ja tarinat esitellään monipuolisesti.

Nämä rotkot ovat huimia ja jylhiä paikkoja, ja on hienoa päästä opastamaan ihmisiä näiden äärelle.

Tuomo Kesäläinen

– Maskussa sijaitseva Härmälänrotko on esimerkki jääkauden jälkeen noin 10 000 vuotta sitten syntyneestä pystyrotkosta. Maanjäristykset järisyttivät tuolloin tätä Varsinais-Suomen kallioperää ja muutakin Suomea. Maaperän kohoaminen oli nopeaa ja jännitykset kallioissa kovia. Nämä rotkot ovat huimia ja jylhiä paikkoja, ja on hienoa päästä opastamaan ihmisiä näiden äärelle, Kesäläinen toteaa.

Osaan kohteista pääsee autolla tai veneellä, mutta etenkin Pohjois-Suomen kurujen reunamille vaaditaan päivien vaellus.

Muutama vuosi sitten Tuomo Kesäläinen julkaisi oppaan Varsinais-Suomen luolista. Tuolloin hän antoi itselleen leikkisästi luolamiehen tittelin. Kesäläisen kivisille kirjoille on luvassa jatkoa. Mahdollisesti jo ensi vuonna julkaistaan koko Suomen kattava kirja luolista.