1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Viherseinä tuo ulkoilman sisälle

Työpaikkojen ja julkisten rakennusten huono sisäilma on yksi maamme suurimmista terveysongelmista. Tähän ongelmaan on kehittänyt ratkaisun jyväskyläläisyritys. Viherseiniä tekevän NaturVention Oy:n saama miljoonarahoitus auttaa nopeuttamaan hyvin alkanutta kasvua.

tekniikka
Viherseinä puhdistaa ilmaa.
Viherseinän tuulettimet puhaltavat puhdasta ilmaa. Matti Myller / Yle

Sisäilmaa puhdistavan viherseinän kehittely alkoi Jyväskylässä neljä vuotta sitten, kolme vuotta sitten perustettiin yritys. Tällä hetkellä 18 ihmistä työllistävään firmaan on pestattu viimeisen vuoden aikana yli 10 uutta työntekijää. Lisäpotkua antaa reilun miljoonan euron kasvuarahoitus. Yksi sijoittajista on Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Yrityksen toimitusjohtaja Niko Järvinen kertoo, että hyvää tuotetta voi aina parantaa.

– Designia voidaan ilman muuta kehittää eteenpäin ja tulevaisuudessa seinässä voi viljellä ruokakasveja. Tarkoitus on myös kehittää isompia, talon kokoisia seiniä, joita voidaan vaikka viedä Kiinaan puhdistamaan ulkoilmaa.

Turbobuustattuja kasveja

Keskisuomalaiskeksintö eroaa markkinoiden muista viherseinistä ainakin siinä, että siitä ei löydy lainkaan multaa. Seinän on tarkoitus puhdistaa sisäilmaa, joten siinä ei saa olla mitään allergisoivaa.

– noin 70% allergeeneistä tulee nimenomaan mullasta, kertoo Niko Järvinen. Tässä viherseinässä kasvit kasvavat yrityksen kehittämässä mämmiksi kutsutussa kasvualustassa. Synteettinen kasvualusta tehostaa jokaisen kasvin puhdistustehon noin satakertaiseksi verrattuna normaalisti kasvatettuun viherkasviin.

Janosta ilmoitetaan tekstiviestillä

Ilmaa puhdistavia viherseiniä on toimitettu pääasiassa toimistoihin sekä julkisiin tiloihin, kuten terveyskeskuksiin ja kouluihin. Yritys hoitaa asiakkaalle koko paketin, kasveja myöten. Seinään valitaan vähiten allergisoivat kasvit, jotta herkimmätkään ihmiset eivät saa niistä oireita.

Viherseinään piilotetut anturit mittavat milloin kasveilla on jano. Veden tai ravinteiden tarpeesta tulee ilmoitus tekstiviestillä. Vesisäiliö on niin suuri, että lomalle voi lähteä huoletta ja seinä pärjää ilman huoltoa jopa pari kuukautta.

Tulevaisuudessa salaattia seinästä

Kehitteillä on myös kotitalouksille tarkoitettu seinä, jossa voisi kasvattaa omat yrtit ja salaatit.

– Tuotekehitystä kyllä tehdään kotitalouksille, mutta sitä ei vielä tänä vuonna ole saatavilla, kertoo varatoimitusjohtaja Aki Soudunsaari. Salaattiseinästä halutaan tehdä kuluttajalle mahdollisimman vaivaton ja sen kehittely vie vielä tovin.

Aasiassa on paljon puhdistettavaa

Seuraavaksi yritys tähyää muun muassa Aasian markkinoille. Suurkaupunkien ulkoilmassa on niin paljon epäpuhtauksia, että ikkunan avaaminen tuuletusta varten on mahdotonta. Kiinassa on jo käyty maaperää tunnustelemassa.

Pitkän tähtäimen tavoitteet on yrityksessä asetettu korkealle.

- Vuoteen 2020 mennessä maailman jokaisessa suurkaupungissa on meidän teknologiaan perustuvia ratkaisuja, eli luonnollinen sisäilma ja täysin automaattisesti viljellyt kasvit. Ne voivat olla yksityiskodeissa, ravintoloissa tai toimistoissa. eli siinä tekemistä riittää vielä hetkeksi, naurahtaa Aki Soudunsaari.

Lue seuraavaksi