Polttopuulla käydään vilkasta rajakauppaa Ylä-Lapissa

Ylä-Lapissa polttopuulla käydään vilkasta rajakauppaa norjalaisten kanssa. Karigasniemellä kauppias Seppo Härkönen myi keskiviikkona 350 säkillistä klapeja Norjaan. Hänen mukaansa syksyn klapisesonki on vasta alkamassa.

Kotimaa
Klapikone Kieringissä, Lapissa.
YLE / Lauri Autere

Aika näyttää, millaiseksi klapiliikenne Suomesta Norjaan kasvaa, kun tuonti Venäjältä tyrehtyi. Venäjän EU:lle asettamien vastapakoteiden seurauksena norjalaiset kalarekat eivät voi viedä kalaa Venäjälle, eivätkä voi tuoda klapeja paluukuorminaan. Venäläisten klapien varassa olevat norjalaiset katsovat nyt Suomeen päin.

Rajakauppiaat Seppo Härkönen Utsjoella Karigasniemellä ja Reijo Talvitie Inarin Näätämössä eivät ole toistaiseksi havainneet, että polttopuun kysyntä vähittäiskaupassa olisi erityisesti lisääntynyt tuon Venäjän jumin seurauksena.

– Ihan normaalia liikehdintää. Näihin aikoihin kysyntä yleensäkin vilkastuu, kun norjalaiset täyttävät puuvarastojaan, he sanovat.

Omaa tuotantoa ja välittämistä

Karigasniemen kauppias Seppo Härkönen kertoo myyvänsä vuodessa noin 6500 säkillistä polttopuuta Norjaan. Klapit ovat pakattuina 40 - 60 litran säkkeihin. Säkillinen klapeja maksaa keskimäärin 6,50 euroa.

– Tulevat peräkärryineen ja vievät lavallisen - 35 säkkiä, hän sanoo.

Parin vuoden takaisin tullitilaston mukaan Suomesta Norjaan vietiin 4000 kuutiota polttopuuta. Tilastossa ei eritellä, kuinka paljon rankaa ja klapeja.

Näätämön kauppias Reijo Talvitie huomauttaa, että suomalainen polttopuu ei välttämättä ole lähtöjään Suomesta.

– Puu kelpaa, kunhan se vain on hyvälaatuista kuivaa koivua. Laadusta olemme tarkkoja.

Rekoilla kuskaavat rankoja

Seppo Härkönen sanoo tekevänsä nyt poikkeuksen, kun välittää muiden toimittamaa polttopuuta.

– On ollut sen verran kiirettä, etten ole ehtinyt itse tekemään. Mutta ensi vuonna taas. Ja sehän työllistää...

Näätämössä Reijo Talvitie toimii polttopuun välittäjänä ja vähittäismyyjänä. Aiemmin oli hänelläkin omaa tuotantoa ja kuljetti jopa rekoilla norjalaisten ovelle.

– Nyt hakevat itse. Heittävät säkit peräkonttiin ja menevät, hän sanoo.

– Meneehän tästä rajan yli paljon polttopuuta muidenkin toimittamina. Emme tiedäkään, kuinka paljon, Härkönen sanoo.

– Rekoilla kuskaavat rankoja, mutta halvemmaksi tulee, kun ostaa valmiina ja säkitettynä. Oma hommansa on ruveta itse tekemään.