Ruusun terälehdistä tehty hillo lähtee maailmalle – video

Huittisten Vampulasta saattaa löytyä seuraava suomalainen vientihitti. Kotajan tila tuottaa hilloa tuoreista ruusun terälehdistä ja se on herättänyt mielenkiintoa eri puolilla maailmaa. Kotimaista ruusunterälehtihilloa myydään jo esimerkiksi Saksassa.

Kotimaa
Purkki ruusunterälehtihilloa, jossa portugalinkieliset etiketit

Kotajan tilan olohuoneessa valmistellaan parintuhannen hillopurkin lähetystä Brasiliaan. Huittisten vampulassa on valmistettu parin vuoden ajan ainutlaatuista ruusunterälehtihilloa, joka on herättänyt kiinnostusta sekä kotimaassa että ulkomailla.

Kestää ehkä kymmenen vuotta, että ihmiset tulevat tuotteen kanssa tutuiksi.

ruusuviljelijä Matti Kotaja, Finnish Plant

– Me olemme ihan alussa vasta. Tämä Brasiliaan lähtevä erä on meidän ensimmäinen isompi toimitus. Saksassa on kuitenkin jo muutama paikka, missä tätä myydään. Myös Hong Kongiin on tarkoitus ruusunterälehtihilloa saada myyntiin, mutta kaikki vain tapahtuu hyvin hitaasti, kertoo ruusuviljelijä ja hillon kehittelijä Tuuli Kotaja.

Ruusunterälehtihillo tehdään raaka-aineiden keräämisestä ja hillon keittämisestä aina pakkaamiseen saakka käsityönä. Kotajan ruusuviljelijäpariskunnan visioissa on kuitenkin tuotannon kasvattaminen.

– Kestää ehkä kymmenen vuotta, että ihmiset tulevat tuotteen kanssa tutuiksi. Pikkuhiljaa hilloa kokeillaan ja kaikki alkavat tehdä omia makuyhdistelmiään, niin sillä tavoin se alkaa elää omaa elämäänsä, sanoo ruusuviljelijä Matti Kotaja.

Suomalaiseen makuun uusi tuttavuus

Ruusunterälehtihillo on raikkaan makeaa. Ruusun vieno tuoksu ja maku tuovat monille muistoja lapsuuden kesistä.

Ruusun oma maku ja makeus tulee oikeuksiinsa esimerkiksi happaman luonnonjugurtin kanssa.

ruusuviljelijä Matti Kotaja, Finnish Plant

– Ruusun oma maku ja makeus tulee oikeuksiinsa esimerkiksi happaman luonnonjugurtin kanssa. Se sopii hyvin myös kuohuviinin mausteeksi ja mielenkiintoinen suupala tulee, kun laittaa ruisnapin päälle pippurituorejuustoa ja ruusunterälehtihilloa, Matti Kotaja vinkkaa.

– Hillo sopii hyvin yllättävien ruokien kanssa. Sitä kannattaa kokeilla riistaruokien, suolaisten ja vahvojen makujen kanssa. Ei ole mitään rajoja, koska se on meille niin uusi maku, niin sitä voi kokeilla vähän kaiken kanssa, Tuuli Kotaja toteaa.