Haitaritaiteilija Kimmo Pohjonen palaa Helsingin Juhlaviikoille

Huomenna perjantaina alkavat Juhlaviikot tuovat jälleen laajan kirjon tähtiartisteja Helsinkiin. Lavalle nousee myös kansainvälistä mainetta niittänyt haitaritaiteilija Kimmo Pohjonen, joka esittää Huvilassa kymmenen vuotta sitten nähdyn Uniko-teoksensa uusilla höysteillä.

Kotimaa
Muusikko Kimmo Pohjonen
Kimmo Pohjosen Uniko-teos palaa Huvilatelttaan.Marjut Suomi / Yle

Helsingin Juhlaviikot tarjoavat musiikin ja teatterin ohella tanssi- ja sirkusesityksiä sekä taidenäyttelyitä.

Tokoinrannan Huvilateltassa järjestetään lähes kaksikymmentä konserttia, joista osa on jo loppuunmyyty.

Uniko palaa syntysijoilleen

Lavalle nousee myös kansainvälistä mainetta niittänyt haitaritaiteilija Kimmo Pohjonen, joka esittää Huvilassa kymmenen vuotta sitten ensi-iltansa saaneen Uniko-teoksen uusilla höysteillä.

– Ne olivat ikimuistoiset kaksi konserttia Huvilassa, jotka oli loppuunmyyty. Siellä oli hieno meininki, ja nyt kun tämä teos on elänyt kymmenen vuotta ja kiertänyt eri festivaaleja, se on muotoutunut vielä lisää. On hauskaa tuoda se takaisin Helsinkiin ja tehdä taas uudet koukut siihen mukaan, Pohjonen sanoo.

Lavalla nähdään myös viulisti Pekka Kuusisto ja samplevirtuoosi Samuli Kosminen.

Huvilateltta on hieno paikka, koska sen yleisö on avointa erilaisille jutuille. Se on tottunut kuulemaan ihan mitä tahansa ja siinä mielessä se toimii sen tyyppiselle musiikille, jota itse teen.

säveltäjä-muusikko Kimmo Pohjonen

Viisikymppinen tekee uuden levyn

Konsertissa Pohjonen palaa yhteistyöhön legendaarisen yhdysvaltalaisen Kronos-kvartetin kanssa, joka soittaa myös viisikymmentä vuotta täyttävän Pohjosen uudella levyllä.

– Halusimme tehdä jotain spesiaalia ja samalla kun Kronos-kvartetti tulee tänne, saamme heidät äänitettyä, kun treenaamme projektia täällä.

Pohjonen ei suostu rajoihin

Pohjosen musiikki rikkoo genrerajoja, ja Uniko-teos onkin kiertänyt ympäri maailmaa erilaisissa tapahtumissa.

– Olen ollut muun muassa nykymusiikkifestivaaleilla Lontoossa, perustaidefestivaaleilla New yorkissa, maailmanmusiikkifestivaaleilla Portugalissa, Jazz-festivaaleilla Norjassa, klassisen musiikin konsertissa Moskovassa ja rock-konsertissa Tshekkoslovakiassa. Teos on siinä mielessä onnistunut, että se on toiminut eri yhteyksissä. Tarkoituksena olikin tehdä musiikkia, jota ei voisi lokeroida.

Kaiken maailman matkailun jälkeen Pohjonen tuntee olevansa Huvilateltan lavalla kuin kotonaan.

– Huvilateltta on hieno paikka, koska sen yleisö on avointa erilaisille jutuille. Se on tottunut kuulemaan ihan mitä tahansa ja siinä mielessä se toimii sen tyyppiselle musiikille, jota itse teen.