Haiseva häpeätahra raivataan pois lastentarhan naapurista

Hämeenlinnan keskustassa sijaitseva vanha grillikioski on muuttunut yleiseksi vessaksi. Lähitalojen asukkaat ovat kyllästyneet tyhjässä rakennuksessa elämöiviin juhlijoihin. Kaupunki lupaa purkaa talon.

Kotimaa
Vallin grilli Hämeenlinnan keskustassa on surkeassa kunnossa
Jouko Uschanoff / Yle

Hämeenlinnan keskustan löyhkäävä häpeätahra, Hallituskadun grillikioski on tullut tiensä päähän. Vallin grillinä tunnettu rakennus on ollut tyhjillään kolmisen vuotta, ja sen ajan sitä on pidetty yleisenä vessana

Kiistaa rakennuksen purkamisvelvoitteesta on ollut viimeisen grilliyrittäjän kanssa. Nyt kaupungin tilaajajohtaja Päivi Saloranta lupaa, että kaupunki purkaa kioskin syksyn aikana.

Epäsiisteys ja haju ovat harmittaneet muun muassa englanninkielistä päiväkotia ja naapuritalojen asukkaita. Lähellä asuva Aarno Luoma on seurannut grillin epämääräistä elämää kauhuissaan.

– Luulimme muuttavamme hienoon kulttuurikaupunkiin Jyväskylästä ja kuinka ollakkaan - 20 metrin päässä on kaatopaikka! Nuoret ovat käyneet pitkin kesää täällä ryyppäämässä ja piikittämässä itseään. Ja vieressä on lastentarha.

Tontin kaava pohdintaan

Vallin grilli oli vuosikymmeniä erittäin suosittu pikaruokapaikka Hämeenlinnassa. Omistajavaihdosten jälkeen suosio alkoi laskea.

Tyhjä rakennus ja kioskitontti ovat päässeet huonoon kuntoon, myöntää myös tilaajajohtaja Saloranta.

– Tilanne on karmea, varsinkin kun aidan toisella puolella leikkivät pienet lapset. Tontti on pieni, joten tätä kaavaa vois miettiä.

– Täytyy tarkkaan pohtia, mitä rakentamista tähän sallitaan. Olen itse ajatellut, että tämä olisi kiva paikka ehkä pienkerrostalolle ja siinä yhteydessä olisi fiksua miettiä päiväkodinkin pihan laajentamista, visioi Saloranta.