Kittilän kunnanjohtaja: kunta ohjaili Levin poliisitutkintaa

Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä pitää valtakunnansyyttäjänviraston päätöstä jatkaa Levin hissihankkeen rikostutkintaa hyvänä. Kittilän kunta valmistelee edelleen kunnanjohtaja Mäkelän erottamista. Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan erittäin tärkeä yleinen etu vaatii Levin hissihankkeen esitutkinnan jatkamista.

Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä. Kuva: Päivi Koskinen

Kittilän kunta ja sen osaksi omistama Levin hissiyhtiö Levi Ski Resort Ltd tekivät viime joulukuussa poliisille tutkintapyynnön oliko hissiyhtiö toimitusjohtaja Jouni Palosaari syyllistynyt väärinkäytöksiin hissikauppojen hieronnassa. Epäilyjä esitettiin luottamusaseman väärinkäyttöstä, yrityssalaisuuden rikkomisesta, törkeän petoksen yrityksestä ja lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Palosaari on kiistänyt kaikki epäilyt.

Kittilän kunnanvaltuusto ja hallitus nousivat tutkintapyynnön tehnyttä kunnanjohtaja Anna Mäkelää vastaan ja Mäkelän erottamisen valmistelu alkoi. Tutkintapyynnöt peruttiin ja jo potkut saanut toimitusjohtaja Jouni Palosaari otettiin takaisin hissiyhtiön johtoon.

Kunnanvaltuusto ja kunnanhallitus käyttivät poliittista valtaansa vetämällä kunnanjohtajan tekemän tutkintapyynnön pois. Kunnan luottamuselimet käyttivät myös poliittista valtaansa omistajaohjaamalla asianomistajalle hissiyhtiö Levi Ski Resort Ltd:lle uuden hallituksen. Uusi hallitus päätti perua aiemman hallituksen tekemän tutkintapyynnön asiassa ja otti toimitusjohtajan töistä erotetun Jouni Palosaaren takaisin toimitusjohtajaksi.  

Asianomistajayhtiön ratkaisujen jälkeen Lapin poliisilaitos ja kihlakunnansyyttäjä päättivät, että esitutkintaa luottamuksen väärinkäyttö- ja yrityssalaisuusepäilyistä ei jatketa koska erittäin tärkeä yleinen etu sitä ei vaadi ja väitetyistä petos- ja lahjusrikoksista puuttuu näyttö.

Erittäin tärkeä yleinen etu

Keskiviikkona valtakunnansyyttäjänviraston apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske kumosi Lapin poliisin ja syyttäjän päätökset ja määräsi Levin hissijupakan esitutkinnan aloitettavaksi uudestaan erittäin tärkeän yleisen edun vuoksi.  

Valtakunnansyyttäjänvirastossa asiaa hoitavan valtionsyyttäjän Juha-Mikko Hämäläisen mukaan asiaa arvioitiin kokonaisuutena.

– Se perustuu asian kokonaisarviointiin, ja siinä on otettu huomioon jutun laatu ja laajuus, se aika merkittävä julkisuus ja kirjoittelu, jota jutun ympärillä on ollut ja kyllä siinä vaikutusta on ollut myös tällä taloudellisen intressin määrällä, että kyse on sentään miljoonaluokan hankkeesta, sanoo Hämäläinen.

Valtionsyyttäjä Hämäläisen mukaan myös kunnan rooli hissiyhtiön omistajana vaikutti arvioon nimenomaan yleisen edun kannalta.

Tutkinta on kaikkien etu

Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkeläinen on tyytyväinen esitutkinnan uudelleen aloittamiseen.

– Olen koko ajan halunnut että asia selvitetään. Se on ollut ainoa tavoitteeni silloin kun tein tutkintapyynnön joulukuussa. Se on minusta Jouni Palosaaren oikeusturvan kannalta aivan välttämätöntä ja se on myös minusta kunnan etu ja kuntalaisten etu kun kyse on merkittävästä yhtiöstä, sanoo Mäkelä.

Mäkelän harmittelee sitä, että Kittilän kunnanhallitus puuttui viranomaisten tutkittavana olevaan asiaan.

– Normaalisti Suomessa ei ole tapana poliittisilla päätöksillä ohjailla poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaa ja olen iloinen siitä, että valtakunnansyyttäjä on myös sitä mieltä että nämä kaksi asiaa poliisi ja politiikka tulee pitää erillään. On todella harmillista, että meidän kunnanhallitus on omilla ratkaisuillaan pitkittänyt tämän asian selvittämistä, sanoo Mäkelä.

Kunnanjohtaja katsoo, että jos asia olisi selvitetty loppuun asti maaliskuussa eikä tutkintaa lopetettu a asianomistajan (Kittilän kunnan osaksi omistama Levi Ski Resort Oy) pyynnöstä, niin kielteistä julkisuutta olisi tullut vähemmän eikä olisi vahingoitettu niin paljon yritysten toimintaa.

Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtaja Jouni Palosaari kommentoi lyhyesti olevansa pettynyt tutkinnan aloittamiseen ja surullinen siitä että jutun jatkamien vaikuttaa kielteisesti Levin matkailuun.

Kunnanjohtajan potkuja valmistellaan

Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamista valmistelevan valiokunnan puheenjohtajaksi pantu varavaltuutettu Veli-Matti Junnola ei vastannut Yleisradion haastattelupyyntöön.

Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajan Timo Kurulan mukaan apulaisvaltakunnansyyttäjän perustelu erittäin tärkeän yleisen edun vaatimasta esitutkinnasta juontaa juurensa varmaan laajaan kohuun, joka asian ympärillä on ollut.

– Tältä osin on varmasti aivan ymmärrettävää, että hän on päätynyt tällaiseen ratkaisuun tässä vaiheessa, sanoo Kurula. 

Kurulan mukaan kunta ei ole käyttänyt asianomistajan puhevaltaa vaan sitä on käyttänyt Levi Ski Resort Ltd.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Kurulan mukaan kunnanjohtajan erottamisprosessi jatkuu huolimatta valtakunnansyyttäjänvirastosta tulleesta ratkaisusta. Syyt erottamiseen ovat Kurulan mukaan syntyneet jo ennen hissijupakkaa.

– Kunnanjohtajan erottaminen luottamuspulan vuoksi liittyy aiempiin asioihin ja yleisiin asioihin ja tällä asialla ei ole juurikaan tekemistä kunnanjohtajan asian osalta. En ota kantaa mikä lopputulema tulee olemaan, asiahan kuuluu valtuustolle. Kunnanhallitus on ainoastaan sivuroolissa, meillä ei kunnanhallitukselle ole mitään suurta roolia varattu siinä, että asia kuuluu valtuustolle, sanoo Kurula.

Kunnanjohtaja Mäkelän mukaan erottamisvaliokunta on toiminut kolme kuukautta eikä ole vielä pyytänyt Mäkelältä lausuntoa asiassa.

– Minulle ei ole kerrottu ainuttakaan erottamisperustetta ja valiokunnan julkisista muistioista ei niitä myös käy ilmi. En tiedä mitä ne erottamisperusteet on, mitä he siellä kirjoittavat. Varmaan minultakin pyydetään aikanaan hallintomenettelyn mukainen lausunto ja sitä tässä nyt odotellaan. Täällä hoidetaan virkatehtäviä aivan normaalisti niin kuin kuuluukin, sanoo Mäkelä.