Yle Pohjois-Irakissa: Pohjois-Irakissa jesidipakolaiset sinnittelevät vaikeissa oloissa – moni haluaa Eurooppaan

Ylen toimittaja Tom Kankkonen tapasi Isiksen saartamalta Sinjarin vuorelta pelastuneita Pohjois-Irakin Zakhossa. Kaikki haluavat lähteä Irakista nopeasti - joko Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin.

Kuva: Yle / Tom Kankkonen

Saarretulta Sinjarin vuorelta tuhansia jesidejä on onnistunut pakenemaan. Mutta monet joutuvat sinnittelemään alkeellisissa oloissa.

Zakhon rajakaupungissa Irakin Turkin vastaisella rajalla parituhatta ihmisiä on kerääntynyt puistoon, jonka vieressä rekat jonottavat raja-asemalle.

Tänne on tullut ääri-islamistisen Isis-liikkeen saartamalta Sinjarin vuorelta pelastuneita. Täällä kaikki sanovat haluavansa lähteä Irakista mahdollisimman nopeasti Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin. Turkki on ottanut vastaan jonkin verran pakolaisia.

- Toivon, että perheeni pääsee rajan yli, vaikka meillä ei olekaan passeja, sanoo Hassan Darwish joka lepäilee puun alla ympärillään lapsia.

Darwishin perhe on majaillut puolitoista viikkoa tässä puistossa.

Kurdit auttoivat pakoon

Yhdessä nurkassa lepää makuualustan virkaa toimittavan pahvin päällä ryhmä uupuneita miehiä. He ovat edellisenä päivänä päässeet pakenemaan Sinjarin vuorelta. Syyrialaiset kurdit auttoivat heitä, niin kuin monia muita.

- Meillä oli vain vähän leipää ja veden säännöstelimme niin, että joimme vesipullon pienestä korkista, Khalid Shammo Rasho kertoo.

Hän näki puolitoistaviikkoisen pakomatkansa aikana lukuisia kuolleita vuorilla. Rasho purskahtaa kesken haastattelun itkuun.

- En itke sitä, että minut yritettiin tappaa, vaan siepattujen jesidinaisten kohtaloa.

Khalid Shammo Rasho sanoo, että hän näki omin silmin kun naisia nöyryytettiin heidän miestensä edessä. Raiskaustapauksia on ilmeisesti lukematon määrä.

Mies ja sukulaisia kateissa

Turkin vastaisen rajan tuntumassa pakolaisia näkee joka paikassa. Jonkin matkan päässä rajalta 300 ihmistä on vallannut keskeneräisen kerrostalon. Kellarissa on alkeellinen pesupiste ja paikalle on tuotu jonkin verran patjoja.

30-vuotias Pakize Ahmad kertoo, että hänen puolisonsa ja useat sukulaiset ovat kateissa.

Pienen, eri uskontojen elementtejä yhdistävän, uskonnollisen ryhmän muodostavat jesidit ovat kurdeja ja arabinaapurit auttoivat Isiksen sunni-islamisteja.

- Kaikki nämä arabikyläläiset ovat vihollisiamme. Kun lapsemme kasvavat, nämä entiset naapurimme ovat edelleen vihollisia. Sinjar ei enää ole meidän paikkamme, Pakize Ahmad sanoo.

Kun lähdemme kerrostalotyömaalta huomaan, että viereisenkin kerrostalorungon avoimilla kerroksilla istuu ihmisiä. Joku on tuomassa isoa vesisäiliötä. Samanlaisia pieniä pakolaiskeskittymiä on pitkin Pohjois-Irakin kurdialuetta. Ovatko ihmiset täällä turvassa? Se riippuu nyt siitä pystyvätkö kurdit pysäyttämään Isis-liikkeen etenemisen.

Tom Kankkonen, Zakho, Pohjois-Irak