1. yle.fi
  2. Uutiset

EU:n maatalousministerit pohtimaan tukipakettia

Ensimmäisiä tukipäätöksiä odotetaan EU:sta lähipäivinä. Tukijonossa ovat ensimmäisinä nektariinien ja persikoiden viljelijät, joiden hedelmät mätänevät varastoihin.

Ulkomaat

EU:n puheenjohtajamaa Italia kutsuu maatalousministerit koolle 5. syyskuuta. Venäjän vastapakotteiden vaikutukset alkavat purra, ja tilannekuva selkiää muutamassa viikossa. Jo sitä ennen komissio saattaa päättää ensimmäisistä tuista.

- Nyt on etelässä nektariinin sadonkorjuu, ja siellä pohditaan, pannaanko hedelmät silppuriin vai kaatopaikalle, sanoo valtiosihteeri Risto Artjoki.

Maatalousministerin valtiosihteeri osallistui tänään virkamiestason kokoukseen, jossa arvioitiin pakotteiden vaikutuksia. Useat maat toivovat, että unioni tukisi elintarviketuotantoa kriisirahastostaan. EU on varannut budjettiinsa 400 miljoonan summan maatalouden markkinahäiriöiden paikkaamiseen.

Artjoki sanoo erityisesti Suomen ja Baltian maiden vaativan, että unioni huomaa myös maidontuottajat.

- Komission on nopeasti ennaltaehkäistävä hintakilpailua. Baltiassa maidon hinta on tippunut äkillisesti jo 30 prosenttia, kun ei ole markkinoita.

Suomi kärsii tilastojen mukaan kuudenneksi eniten vastapakotteista. Pahin yksittäinen tappio tulee maidosta, jonka vienti romahtaa suhteessa toiseksi eniten - Liettua kärsii suhteessa eniten.

Artjoki sanoo jäsenmaiden odottavan, miten nopeasti komissio ottaa tuet käyttöön. Italia kutsuu ministerit koolle, jotta jäsenmaat voivat arvioida, tarvitaanko vielä lisää tukia.

Lue seuraavaksi