YK: Irakin humanitaarinen kriisi vakavinta tasoa

Pohjois-Irakin kriisi on pahentunut nopeasti. Kurdikaupunkiin on tullut lyhyessä ajassa 150 000 pakolaista.

Ulkomaat
pieni tyttö nousemassa helikopteriin
Jesidi-pakolaisia nousemassa avustushelikopteriin Pohjois-Irakissa 10. elokuuta.Epa / Michel Reimon

YK:n arvion mukaan Irakissa vallitsee nyt korkeimman, eli kolmannen tason humanitaarinen kriisi. YK:n erityisedustaja Nickolay Mladenov korotti kriisin vakavuusastetta sen jälkeen, kun ääri-islamilainen Isis-järjestö karkotti kymmeniä tuhansia Pohjois-Irakin vähemmistöuskontojen edustajia kotikaupungeistaan.

Vakavuusasteen nosto tarkoittaa käytännössä, että YK voi irrottaa kriisin avustustöihin lisää varoja ja avustustarvikkeita.

Mladenovin mukaan kriisi on laaja ja monimutkainen, ja se on kärjistynyt nopeasti. YK:n arvion mukaan Irakissa on 1,2 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Sinjar-vuoren tilanne on parin viime päivän aikana helpottunut, kun vuorelle paenneita jesidi-vähemmistöön kuuluneita ihmisiä on saatu turvaan. Tilanne on kuitenkin hyvin vaikea erityisesti kurdialueella sijaitsevassa Dohukin kaupungissa, johon on tullut 150 000 pakolaista. Pakolaisten määrä ylittää kaupungin varsinaisten asukkaiden määrän.

Yhdysvallat oli tehnyt keskiviikkoiltaan mennessä seitsemän lentoa Sinjar-vuorelle, jolloin koneista oli pudotettu ruokaa ja vettä. Myös Australia kertoo tehneensä avustuslennon vuorelle. Yhdysvaltain mukaan vuorelle on pudotettu 114 000 valmisateriaa ja 160 000 litraa juomavettä.

Uusia avustuslentoja ei ole enää suunnitteilla. Kurdisotilaat odottavat, että Yhdysvallat alkaa tehdä vuorelle pommi-iskuja, kun Isis-järjestön taistelijat valtaavat sen.

Lähteet: AP, AFP