1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat sijoittaa panssarivaunuja Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan

Pentagonin mukaan syksyllä Baltiaan ja Puolaan siirrettävien joukkojen on määrä tukea Yhdysvaltojen liittolaismaita, jotka pitävät Venäjää uhkana.

Yhdysvallat tuo lokakuussa panssarivaunuja ja panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan, kertoo Yhdysvaltain armeijan lehti Stars and Stripes.

Yhdysvaltain puolustushallinnon Pentagonin mukaan noin 600 uutta sotilasta ja heidän kalustonsa tukevat Yhdysvaltojen liittolaismaita, jotka pitävät Venäjän sotilaallisia siirtoja Ukrainassa uhkaavina.

Viron puolustusministeri Sven Mikser vahvisti tiedot Viron osalta.

– Kolmeen Baltian maahan syksyllä tulevien varustukseen kuuluu Abrams-taistelupanssarivaunuja, Bradley-rynnäkköpanssarivaunuja ja panssaroituja Stryker-kuljetusajoneuvoja, Mikser sanoi virolaisen Postimees-lehden mukaan.

Ensimmäiset 600 Yhdysvaltojen sotilasta tuotiin Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan huhtikuun lopussa. Jokaiseen maahan oli sijoitettu 150 sotilasta, joita vaihdetaan kolmen kuukauden välein.

Fort Hoodista Texasista siirrettävät sotilaat korvaavat noin 600 tällä hetkellä Italiassa olevaa sotilasta, jotka ovat osallistuneet sotaharjoituksiin Baltiassa ja Puolassa. Sotilasliitto Nato on Ukrainan kriisin aikana järjestänyt Baltiassa suuria sotaharjoituksia, joihin kesäkuussa osallistui 4 700 sotilasta.