1. yle.fi
  2. Uutiset

CMI:n toiminnanjohtaja: Kriisit ratkaistaan puhumalla

Konfliktinratkaisujärjestö ei politikoi eikä puske valmiita ratkaisuja vaan auttaa Ukrainan osapuolia keskusteluyhteyteen.

Ylen aamu
Mitä rauhantyö konkreettisesti kentällä on - vieraana konfliktinratkaisujärjstö CMI:n toimininanjohtaja Tuija Talvitie.
Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Niinistö kiistää olevansa rauhanvälittäjä, mutta sitä roolia Suomelle on ehdotettu. Mitä rauhantyö konkreettisesti kentällä on - vieraana konfliktinratkaisujärjstö CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie sanoo, että uutinen Venäjän ja Suomen presidenttien tapaamisesta on ilahduttava, koska keskustelu on aina hyväksi. Keskustelemalla selviää, mitkä asiat ovat pinnalla.

Talvitien mukaan presidentti Sauli Niinistö on realisti sanoessaan, ettei ole rauhanvälittäjä.

– Rauhanvälittäjän valitsevat aina osapuolet itse, Talvitie sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Niinistön ja Vladimir Putinin perjantaisessa tapaamisessa tärkeintä on keskusteluyhteyden avaaminen ja kohtaaminen kasvotusten, toiminnanjohtaja uskoo. Hänen mukaansa globaalisti suomalaisuus on valtti välitystyössä, vaikka neutraalius sinänsä on hieman vanhanaikaista kieltä, kun Suomikin on EU:n jäsen.

Talvitie kertoo, että tähän mennessä CMI on järjestänyt Ukrainassa tarkoin valittujen osapuolten kohtaamisia ja keskustelutilaisuuksia. Hän kertoo, että CMI:n epävirallisuus on valtti - etenkin verrattuna YK:n korkeaan profiiliin.

– Me tuemme ja autamme, emme puske ratkaisua.

Tarkoitus on auttaa ukrainalaisia tekemään ratkaisuja ja antaa heille työkaluja toimia äärimmäisessä tilanteessa, Talvitie kertoo. Sotilaallisin keinoin rauhaa ei tehdä, hän korostaa.

Lue seuraavaksi