Helsingin ravintolakulttuuri hullaannutti amerikkalaisen ruokakriitikon

Washington Postin ruokakriitikko ihastui Helsingin ravintoloihin. Perisuomalainen kuha veti ammattisyöjän suorastaan sanattomaksi. Samalla hän ihmetteli, miksi emme pidä meteliä mahtavista ravintoloistamme.

Kotimaa
Ruoka-annos pöydällä. Viinilasi taustalla.
Tapani Mylly / Str / Lehtikuva

Taas se tapahtui, jonkun piti kertoa meille, että olemme hyviä. Washington Postin ruokakriitikko Tom Sietsema vietti viisi päivää Suomessa ja ihastui ikihyviksi Helsingin ravintoloihin. Perisuomalainen kuha veti ruokakriitikon suorastaan sanattomaksi ja villiyrtit olivat uusi iloinen tuttavuus. Samalla hän ihmetteli, miksi emme pidä meteliä mahtavista ravintoloista.

– Me olemme niin vaatimattomia, toteaa Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkonen artikkelissa.

Sietseman mukaan pidämme suotta kynttilää vakan alla ruoka-asioissa. Hän ennustaa, että Helsinki on kaupunki, jonka ravintoloihin tullaan jatkossa ympäri maailmaa. Sietseman mukaan muut pohjoismaat saavat olla varuillaan, sillä tällä menolla Helsinki tulee Kööpenhaminan ja Tukholman rinnalle mielenkiintoisena ruokakaupunkina.

Tavallisesta taivaallista

Suomalaisten kokkien kekseliäisyys tuiki tavallisissa ruuissa ihmetytti. Esimerkkinä Sietsema mainitsee aivan tavallisen kananmunan, joka oli kekseliäästi kypsennetty herkulliseksi kananrasvassa.

Ruokakriitikko ei suitsuta vain ravintoloita, myös ruokakulttuuri tekee Sietsemaan vaikutuksen. Esimerkkinä hän mainitsee ravintolapäivän, jolloin varsinkin Helsinki täyttyy päiväksi mitä erilaisimmista kotiravintoloista. Vuonna 2011 ensimmäisen kerran vietetty ravintolapäivä on levinnyt 60 maahan ympäri maailmaa.

Viimeisin villitys, tapahtumissa kiertävät ravintolakuorma-autot tekivät myös vaikutuksen amerikkalaiseen ruokakriitikkoon.