Saattue yhä paikoillaan – Ukrainan rajavartijat tarkistamaan lastia

Venäjän vajaan 300 ajoneuvon avustussaattue matkasi torstaina Voronežin kaupungista etelään lähelle Ukrainan rajaa ja separatistien hallinnassa olevia alueita. Useat paikalla olevat toimittajat ovat Twitterissä kertoneet nähneensä ja julkaisseet kuvia Venäjän sotilasajoneuvoista liikkumassa Ukrainan rajan läheisyydessä.

Ulkomaat
Helikopteri lentää venäläisten pellolle pysäköityjen avustusrekkojen yllä Kamensk-Šahtinskin kaupungin lähistöllä Venäjällä noin 30 kilometrin päässä Ukrainan rajalta 14. elokuuta 2014.
Helikopteri lensi venäläisten avustusrekkojen yllä Kamensk-Šahtinskin kaupungin lähistöllä Venäjällä noin 30 kilometrin päässä Ukrainan rajalta 14. elokuuta 2014. Andrey Kronberg / AFP / Lehtikuva

Torstaina Ukrainan rajan lähistölle liikkunut Venäjän avustussaattue seisoi perjantaina aamupäivällä paikoillaan niityllä Kamensk-Šahtinskin kaupungin ulkopuolella. Ukrainan armeijan mukaan sen rajavartijat aloittivat aamupäivällä saattueen rahdin tarkastamisen.

– Siellä on jo paljon ukrainalaisia rajavartijoita, Ukrainan rajavartiolaitokselta sanotaan Reutersille.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan tarkastuksissa on läsnä Ukrainan rajavartijoiden lisäksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin henkilöstöä. Uutistoimisto AP:n mukaan tarkastuksiin osallistuu myös Punaisen Ristin edustajia.

Toimittajia on päästetty perjantaina ja myös jo torstaina tutustumaan saattueen rekkojen sisältöön. Niissä oli muun muassa makuupusseja ja ruokaa. Saattueen kuljettamasta rahdista on ollut epäselvyyttä. Punainen risti on aiemmin kertonut saaneensa vain ylimalkaisen luettelon sen kuljettamista tavaroista.

262 ajoneuvon avustussaattue ajoi torstaina Voronežin kaupungista reilun 400 kilometrin matkan Kamensk-Šahtinskin kaupungin lähelle, josta on vain muutama kymmenen kilometriä Izvarinen rajanylityspaikalle. Sieltä puolestaan johtaa maantie Luhanskin kaupunkiin, joka on Ukrainan kapinallisten hallinnassa.

Useita havaintoja sotilasajoneuvoista

Samaan aikaan rajan läheisyydessä oli "tusinoittain" Venäjän armeijan ajoneuvoja, Reuters kertoo. Sen julkaisemissa, perjantaille päivätyissä kuvissa näkyy panssariajoneuvoja (siirryt toiseen palveluun) kerääntyneenä tielle Kamensk-Šahtinskinskin kaupungin ulkopuolella ja sotilaita niiden kyydissä.

Uutistoimisto AP:n mukaan avustussaattueen luo on saapunut 12 Venäjän sotilasajoneuvoja.

Paikalla olevat useiden eri medioiden toimittajat ovat kertoneet nähneensä rajan lähistöllä Venäjän sotilasajoneuvoja. BBC:n toimittaja Steve Rosenberg kertoi perjantaiaamuna Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) nähneensä armeijan ajoneuvoja liikkumassa Ukrainan rajan suuntaan. Hän ei kuitenkaan pystynyt varmistamaan, minne ne olivat matkalla.

Jo torstai-iltana brittilehti Guardian uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että Venäjän kilvillä varustettuja henkilönkuljetusvaunuja, polttoainerekkoja ja muita ajoneuvoja olisi ylittänyt Ukrainan rajan. Paikalla oleva Guardianin toimittaja Shaun Walker tviittasi (siirryt toiseen palveluun) nähneensä sotilasajoneuvojen ylittäneen rajan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP