Smith: Putinin ja Niinistön tapaamista käytetään Venäjällä propagandaan

Venäjällä tapaamista on tulkittu muun muassa niin, että Suomi on jo taipumassa Venäjän pakotteiden edessä.

Ulkomaat
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik) Fortumin uuden voimalaitoksen avajaisissa Njaganissa Venäjällä 24. syyskuuta 2013.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik) Fortumin uuden voimalaitoksen avajaisissa Njaganissa Venäjällä 24. syyskuuta 2013.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamista Sotšissa käytetään Venäjällä luultavasti maan sisäiseen propagandaan, arvioi Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith.

– Pienikin positiivinen lausahdus, joka voidaan tulkita positiivisesti, käytetään hyväksi Venäjän mediassa. Yksi elementti tässä konfliktissa on ollut tämä informaation tulkkaaminen omalla halutulla tavalla, Smith sanoi perjantaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Smith sanoi kuitenkin, että keskustelukanavien pitäminen auki on tärkeää, jotta Ukrainan tilanteeseen saataisiin rauhanomainen ratkaisu.

Smithin mukaan tapaamisella voidaan saavuttaa enemmän kuin puhelindiplomatialla.

– Uskon, että Suomen presidentti ei lähtisi tapaamaan Putinia jos ei olisi jonkinlainen konsensus muiden EU-maiden kanssa. Tässä koko ajan leijuu sotilaallisen intervention vaara, ja kun puhelindiplomatia ei ole tuottanut toivottua tulosta, niin silloin on erityisen tärkeää että edes joku tapaa Putinin kasvotusten, Smith sanoi.

Smithin mukaan tapaamisessa ei ole kahdenkeskinen agenda.

– Tässä ei ole kyse Suomi-Venäjä -suhteesta sinänsä. Tässä on isompi kokonaisuus, Smith sanoo.