Alamäkipyöräilyn loppuminen Messilässä kova isku harrastajille

Alamäkipyöräilijöiden harrastuspaikat siirtyivät kertaheitolla kauas, kun toiminta loppui Messilän laskettelukeskuksessa. Messilän ja pyöräilijöiden välille syntyi kiistaa rikkoutuneesta hiihtohissistä.

Kotimaa
Usein ratoja voi ajaa alas hyvinkin hitaasti.
Tapio Nykänen / Yle

Alamäkipyöräilyn loppuminen Messilän laskettelukeskuksessa on kova isku harrastajille. Messilä Maailma Oy irtisanoi maanantaina alamäkipyöräilyä järjestävän Bike Parkin sopimuksen. Irtisanominen (siirryt toiseen palveluun) tuli yllätyksenä ja pettymyksenä alamäkipyöräilijöille.

Harrastusmahdollisuudet huononivat merkittävästi, sillä lähimmät alamäkipyöräilypaikat ovat nyt Kalpalinna Janakkalassa ja Sappee Pälkäneellä.

– On paljon junioreja, jotka eivät pääse muualle ajamaan, harmittelee Pyöräilyseura Retkikunta Messilä Racing ry:n puheenjohtaja ja Bike Parkin osakas Juho Sipilä.

Sipilän mukaan alamäkipyöräilyn loppuminen Messilässä haittaa laajaa harrastajajoukkoa. Retkikunta Messilä Racing -seurassa on toista sataa jäsentä. Messilän Bike Parkissa on lisäksi ollut kävijöitä muun muassa pääkaupunkiseudulta sekä venäläisiä matkailijoita.

Sipilä on erityisen harmissaan toiminnan loppumisen äkillisyydestä.

– Varmaan tulee viikonloppunakin väkeä paikalle ihmettelemään suljettu-lappua.

Hissikiista johti harrastuspaikan sulkemiseen

Messilä Maailma Oy:n hallituksen puheenjohtaja Aulis Lähde kertoi torstaina sopimuksen irtisanomisen syyksi hiihtohissin käytöstä tulleet erimielisyydet. Hänen mukaansa hissi oli rikkoutunut pyöräilijöiden käytettyä sitä.

Juho Sipilä myöntää, että hissi oli viime kuussa rikki hetken ajan, mutta ihmettelee irtisanomista. Hänen mukaansa Messilä Maailmalta tuli yllättäen irtisanomisviesti ilman keskusteluja Bike Parkin edustajien kanssa.

– Ymmärrän Messilän puolelta tulevan huolen hissistä, mutta ihmettelen kovasti tätä toimintatapaa, sanoo Sipilä.

Sipilän mukaan tällä hetkellä ei ole suunnitelmia koettaa neuvotella uudelleen Messilän kanssa.

– Halua olisi jatkaa, mutta emme halua alkaa riidellä.

Sipilän mukaan Messilässä järjestetään edelleen pyöräilytapahtumia ja alueella voi harrastaa sellaista pyöräilyä, johon ei tarvita hissiä.

Harrastajat vastarintaan

Alamäkipyöräilijät ovat aktivoituneet puolustamaan harrastusmahdollisuuksiaan. Maastopyöräilijäksi ja Messilän ystäväksi itseään tituleeraava Antti Laiho on luonut FacebookiinMessilä – Let us ride (siirryt toiseen palveluun)-ryhmän, joka on kerännyt jo satoja tykkääjiä.

Varmaan tulee viikonloppunakin väkeä paikalle ihmettelemään suljettu-lappua.

Juho Sipilä

– Tavoite on edistää vuoropuhelua osapuolten välillä ja etsiä keinoja ja muotoja, joilla toiminta voisi keskuksessa jatkua, kertoo Laiho.

Laiho aikoo olla itse yhteydessä sekä Messilän että Bike Parkin väkeen. Lisäksi hän suunnittelee kysyvänsä neuvoja myös Suomen Hiihtokeskusyhdistykseltä.