Nainen joutui yllättäen holhoukseen – huomasi kaupassa kun kortti ei käynyt

Hämeen maistraatti asetti lahtelaisnaisen edunvalvontaan yllätyksenä asiakkaalle viime vuodenvaihteessa. Nainen oli asioinut omasta aloitteestaan maistraatissa järjestääkseen itselleen edunvalvonnan sen varalle, että tulee kykenemättömäksi hoitamaan omia asioitaan. Edunvalvontaprosessiin vaikutti asiakkaan väärinkäsitys.

Kotimaa
Maistraatin kyltti.
Marika Paaso / Yle

Lahtelaisnainen oli joutunut kaupassa asioidessaan noloon tilanteeseen, kun hän oli yrittänyt maksaa ostoksiaan kortilla. Kortti ei toiminutkaan. Myös 80-vuotiaan naisen muut talousasiat oli siirretty pois hänen ulottuviltaan, kuvaa tilannetta asianajaja Paula Kurki-Suonio, jonka puoleen nainen oli kääntynyt.

- Päämieheni koki kaupassa sattuneen tilanteen hyvin loukkaavana. Nainen käynnisti oikeusprosessin edunvalvonnasta vapauttamiseksi ja Päijät-Hämeen käräjäoikeus määräsi edunvalvojan tehtävän lakkaamaan.

Nainen oli viime vuoden lopulla omasta tahdostaan käynyt Lahdessa maistraatissa, tarkoituksenaan valmistella tilannetta, että jos hän myöhemmin tulee kykenemättömäksi hoitamaan omia asioitaan, olisi edunvalvonta kunnossa.

Nainen oli kertomansa mukaan kuitenkin käsittänyt väärin edunvalvontaan määräämisen, ilmenee käräjäoikeuden päätöksestä.

"Tilanne karkasi käsistä"

- Tilanne oli karannut käsistä, kuvaa asianajaja Paula Kurki-Suonio. Nainen olikin määrätty edunvalvontaan. Tässä kansalainen oli yrittänyt olla valveutunut ja hoitaa hyvissä ajoin asiansa. Käsitteet ovat tavattoman vaikeita ihmisille, kertoo asianajaja Paula Kurki-Suonio.

Oikeudenkäyntiä varten nainen joutui hankkimaan terveydentilastaan lääkärintodistuksen, jonka mukaan hänellä ei ole etenevää muistisairautta tai muutakaan, joka estäisi häntä hoitamasta itsenäisesti raha-asioitaan.

Hakemuksen edunvalvonnan lakkauttamisesta teki käräjäoikeudelle Hämeen maistraatti itse. Asianajaja oli tätä ennen hakenut maistraatilta edunvalvonnan lakkautusta.

Henkikirjoittaja Kimmo Luojus Hämeen maistraatista ei kommentoi yksittäistapausta, mutta toteaa yleisesti, että vuosittain parikymmentä tapausta lakkautetaan. - Vireille tulevien tapausten määrä on Hämeen maistraatin alueella noin 600 vuodessa.

_Jutun ingressiä tarkennettu ja liite lisätty 21.08.2014 klo 09.56. _