Niinistö Putinille: Hyvä keskustella, miten kriisin kierre saadaan katkaistua

Tapaamisen on alustavasti kaavailtu kestävän kolmisen tuntia, ja presidentit antavat sen jälkeen lausunnot toimittajille. Niinistö sanoi ennen matkaansa, että hän pitää tärkeänä avoimen keskusteluyhteyden luomista Venäjän johtoon.

Ukraina
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat 15. elokuuta 2014.

Presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen on alkanut Sotšissa.

Putin otti Niinistön vastaan tunnin myöhässä noin kello 13 Suomen aikaa Sotšin residenssissään Mustanmeren rannalla.

Tervetuliaispuheenvuorossaan Putin painotti Venäjän ja Suomen hyviä taloussuhteita. Esimerkkinä hän mainitsi Venäjän tilaamat alukset Suomen telakalta. Putin kertoi olevansa pahoillaan Suomen ja Venäjän kauppavaihdon supistumisesta, mutta korosti, ettei se johdu pelkästään poliittisista vaikeuksista.

– Suomen elinkeinoelämä on investoinut hyvin paljon Venäjän talouteen ja toivon, että suomalaiset sijoittajat tuntevat olonsa hyväksi Venäjän alueella, Putin sanoi.

Putin muistutti Venäjän olevan Suomelle tärkein kauppakumppani ulkomaankaupassa.

Presidentti Niinistö siirtyi puheenvuorossaan käsittelemään talouden lisäksi herkkää kansainvälistä tilannetta. Niinistön mukaan Ukrainan katastrofi heijastuu maailman tilanteeseen.

– Ukrainan katastrofi, joka varmasti koskettaa meitä kaikkia, on heijastunut laajemmallekin. Tarkoitan, että suhde joka Venäjän ja EU:n välillä on vallinnut, on saanut kolhuja. Toisaalta globaalissa maailmassa olemme kuulleet puheita kylmästä sodasta tai sen porteilla olemisesta, Niinistö sanoi.

Putin nyökkäili Niinistön kommenteille.

Niinistö sanoi Putinille pitävänsä hyvänä keskustelua siitä miten Ukrainan kriisin synnyttämä kierre saadaan katkaistua ja tilanne vakautettua.

Kesken Niinistön esiintymisen median edustajat ajettiin yllättäen pois salista, kertoo paikalla ollut Yle Uutisten toimittaja Erkka Mikkonen. Presidenttien on määrä antaa lausunto tapaamisesta sen jälkeen.

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith arvioi perjantaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, ettei Suomen presidentti lähtisi tapaamaan Putinia jos ei tapaamisesta olisi jonkinlainen konsensus muiden EU-maiden kanssa.

Venäjän mediassa on laajalti raportoitu, että tapaamisessa on kyse siitä, että Suomi olisi taipumassa Venäjän asettamien pakotteiden alla.

Niinistö saattaa tapaamisen jälkeen matkustaa Kiovaan tapaamaan Ukrainan presidenttiä Petro Porošenkoa.