Saksiniekat kiehuvat nyt monen kattilassa

Elokuu on ravunpyynnin ja erityisesti rapujuhlien aikaa. Monen ravunpyytäjän käsissä pysyy myös onkivapa: ravut kun tarvitsevat syötikseen kaloja, vaikka kasvissyöjiä pääosin ovatkin.

Kuva: Yle / Juha Korhonen

Kouvolalainen Kai Korpi on tottunut ravustaja. Pikkupojasta saakka mertoja veteen viskonut mies on tyytyväinen myös tämän kesän saaliiseen. Säiden vaihtelut eivät sotkeneet rapujen kuoritumista pahasti. Lämmin loppukevät sai osan ravuista kuoriutumaan jopa normaalia aikaisemmin, ja helteinen heinäkuu korjasi kylmän alkukesän jäljet.

– Ihan normaali määrä rapuja tänä vuonna saadaan, toteaa Korpi tyytyväisenä.

Kymenlaakson rapukanta on hieman koko maan keskiarvoa suurempi. Parhaat apajat löytyvät Kymijoelta, mutta moni pyytää myös Selänpäässä Saanjärvellä. Korven kotivesistön, Vuohijärven rapukanta on kuitenkin taantunut viime vuosina.

– Syynä on varmaankin ravinnon puute tällaisessa karussa järvessä. Se on aiheuttanut myös rapujen kääpiöitymistä, kovin isoja rapuja täältä ei enää pyydetä.

Ravustaja on myös kalastaja

Kymenlaakson vesissä viihtyy ainoastaan täplärapu, joka myös kestää hyvin esimerkiksi Vuohijärvessä leviävää rapuruttoa. Kannan taantumisesta huolimatta Korven merrat keräävät tänäkin vuonna kotijärveltä tavanomaisen saaliin.

– Joitakin satoja rapuja tuolta nostan. Se tietysti aina vähän riippuu rapujen koosta, että mitä kattilaan päätyy. Katson keskikoon ja loput päästän takaisin, Korpi kertoo.

ELY-keskuksen kalastusbiologi Kauko Poikola arvioi, että koko Kymenlaakson alueelta pyydetään tänä vuonna noin 100 000 rapua.

Ravustaja on myös kalastaja. Myös Kai Korven voi nähdä säännöllisesti onki kädessään.

– Enemmän olen rapuihmisiä, mutta kyllähän sitä kalaakin tarvitsee, jo ihan syötiksikin ravuille. Itse pyydän särkeä jo heti keväällä jäiden lähdön jälkeen. Muutakin kalaa tulee kyllä ympäri vuoden pyydettyä.

Onko rapujuhlat jo pidetty?

– Joitakin harjoituksia on jo pidetty, mutta lauantaina ovat sitten ensimmäiset isommat juhlat, hymyilee Korpi.