Hajuvesiostoksilla kannattaa nuuhkia myös kahvipapuja

Hajuvesiin voi tehdä ensituttavuutta tuoksutikkujen avulla, mutta suihkaus iholle tuo tuoksun lopullisen muodon esille. Hapan iho voi muuttaa hyvän tuoksun kitkeräksi. Hajuaisti kannattaa neutraloida muutaman tuoksuttelun jälkeen.

ilmiöt
Hajuvesipulloja Stockmannilla
Kati Jurkko / Yle

Kauniiden pullojen rivistöt ja kemikalio-osaston tuoksujen huuma sekoittavat hajuvesiostoksille tulleen naisen ajatukset. Hajuveden valintaan vaikuttavat omat mieltymykset ja vuodenajat.

– Kesällä suositaan sitrustuoksuja, talvella lämpimiä ja mausteisia tuoksuja. Joulunaikaan hankitaan todella mausteisia tuoksuja, kertoo Oulun Stockmannin kosmetiikkaosaston myyjä Nina Vihelä.

Itselle mieluisan hajuveden hankkimisessa on selkeä johtoajatus.

– Tuoksussa pitää viihtyä, sen pitää tuntua koko ajan kivalta. Siitä pitää tulla hyvä fiilis, ja sen pitää olla tilanteeseen sopiva, Vihelä summaa.

Suomalaiset suosivat erityisesti raikkaita, keveitä, naisellisia ja kukkaisia tuoksuja.

Hajuaisti menee helposti tukkoon

Uuden tuoksun löytäminen voi vaatia monien, ehkä kymmenien hajuvesien tuoksuttelua. Valitettavasti hajuaistimme tekee tepposet hyvin äkkiä.

– Kolme tuoksua tunnet tarkasti ja erotat siitä eri vivahteita, mutta sen jälkeen tuoksut alkavat muistuttaa toisiaan.

Onneksi hajuvesiosastolta löytyy ratkaisu; hyllyillä olevat kahvipavut eivät olekaan pelkkiä koristeita.

– Kahvipapuja nuuskimalla neutraloidaan nenän limakalvot, jolloin hajuaisti ikään kuin virkistyy, ja tuoksuttelua voi taas jatkaa, Vihelä neuvoo.

Ihon ph vaikuttaa tuoksuun

Hajuvesiä voi ensin suihkauttaa tuoksutikkuihin, mutta ennen lopullista valintaa sitä tulee testata myös iholla. Ihon ph antaa hajuvedelle sen lopullisen muodon, joka tulee esiin 10-15 minuutin päästä.

– Hyvin happamalla iholla tuoksu saattaa muuttua kitkeräksi ja pistäväksikin, Vihelä sanoo.

Happaman ihon omistava henkilö voi kuitenkin ostaa lempituoksuaan käyttämällä helppoa kikkaa.

– Hajuveden alle sivellään saman sarjan vartalovoidetta, jolloin tuoksu jää pehmeämmäksi, Vihelä opastaa.

Suomalaiset ostavat hajuvesiä harkiten, ja yleensä naisella on kaksi tai kolme erilaista hajuvettä. Tuoksut säilyvät avattuna valolta suojattuna huoneenlämmössä kaksi tai kolme vuotta.