1. yle.fi
  2. Uutiset

Vesa Tapio Valo: "Teatterit eivät tule tulevaisuudessa toimeen lipputuloilla ja tukieuroilla"

Taloustilanne on laittanut Seinäjoella kaupunginteatterin etsimään uusia rahanlähteitä. Pohdinnassa ovat muun muassa halvemmat harjoittelutilat ja näyttämöiden vuokraus talon ulkopuolisille päiväaikaan.

teatteritaide
Teatterinjohtaja Vesa Tapio Valo
Pasi Takkunen / Yle

Seinäjoen kaupunginteatterissa ollaan ylpeitä yleisöstä. Katsojakunta on teatterin tärkein tukija, joka tuo taloon kolmasosan rahasta lipputuloina. Lisäksi valtio tukee teatteria yhdellä kolmanneksella ja Seinäjoen kaupunki toisella kolmanneksella.

– Jos me haluamme mieleenpainuvia esityksiä musikaaleista lastenteatteriin, niin emme tule toimeen ilman tukea, toteaa teatterinjohtaja Vesa Tapio Valo.

Säästökuuri

Seinäjoella teatterin ylle on kuitenkin ilmestynyt harmaita pilviä. Säästökuurilla oleva kaupunki on nimittäin leikannut tukeaan teatterille tänä vuonna 150 000 eurolla. Ensimmäistä kertaa historiassa Seinäjoen kaupunki tukee teatteria vähemmän kuin valtio.

Vesa Tapio Valo kertoo, että teatterilla on tiedostettu kaupungin tarve säästää. Pelkona on kuitenkin säästökierre, sillä kun kaupungin tuki vähenee, vähenee myös valtion tuki. Valon mukaan 150 000 euron säästö tarkoittaa noin kolmen henkilötyövuoden karsimista. Jos kolme ihmistä saneerataan teatterista ulos, lähtevät siis valtion tuet heidän osaltaan myös pois teatterin kassasta.

Seinäjoen kaupunginteatterissa on jo mietitty, miten teatteri voisi tehostaa toimintaansa. Myös uusia tulonlähteitä on etsinnässä. Valo mainitsee, että esimerkiksi päiväsaikaan tapahtuvan teatteriharjoittelun voisi siirtää halvempiin tiloihin, jotta teatterisaleja voisi vuokrata talon ulkopuolelle muiden käyttöön. Valo kertoo myös, että joissakin kaupungeissa kaupunginteatterit ovat ryhtyneet pyörittämään esimerkiksi kesäteatteria.

– Tällainen taloudellinen ajattelu on tullut jäädäkseen teatteriin. Lähtökohtana pitää kuitenkin olla, että taiteen tekemisen ja perustehtävän tekeminen on mahdollista. Siitä ei voida tinkiä. Teatterit eivät tule tulevaisuudessa toimeen lipputuloilla ja tukieuroilla, sanoo Valo.

Pääsylippujen hintaa ei voi enää nostaa

Seinäjoella pääsylippujen hintoihin ei aiota koskea. Myös kansan kosiskelu viemällä teatteriesityksiä viihteellisempään suuntaan ei tule kysymykseen.

– Valtio ja kunta tukevat juuri siksi, ettei yksittäisen ihmisen tarvitse maksaa niin paljon yksittäisen lipun hinnasta. Lapset eivät voi maksaa täyttä aikuisten hintaa ja nuorilta ei pitäisi pyytää täyttä hintaa. Katto lippujen hinnoissa on tullut vastaan, toteaa Valo.

Lue seuraavaksi