1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

TEM: Marja-alalle ei olla sorvaamassa työehtosopimusta

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan ulkomaisten marjanpoimijoiden työsuhteistaminen on lähes mahdotonta. Marja-alan kehittäminen jatkuu tältä poimintakaudelta saadun palautteen perusteella.

luonto
Thaimaalaiset lastaavat mustikoita rekkaan
Kaisu Jansson / Yle

Työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) kiistetään kaavailut metsämarja-alan työehtosopimuksesta. Kesäkuussa ministeriön alainen työneuvosto antoi päätöksen (siirryt toiseen palveluun), jossa linjataan, etteivät viime kesänä kapinoineet thaimaalaiset marjanpoimijat olleet työsuhteessa. Ministeriössä nähdään, että päätöksen jälkeen ulkomaisten marjanpoimijoiden työsuhteistaminen on lähes mahdotonta.

Selvitysmies Markku Wallinin esityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan olisi hyvä, että marjanpoiminta tapahtuisi työsuhteessa. TEM pitää edelleen tätä mielessä ja miettii kuinka se voitaisiin tehdä, mutta tällä hetkellä siihen ei ole mitään keinoa olemassa. Eli TEM ei valmistele mitään ohjeistusta tai työehtosopimuksia tällä hetkellä, mutta pitää asian mielessä, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen.

Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja Vernu Vasunta kertoo, että ammattiyhdistykset ovat aiemmin tehneet keskustelunavauksia takuupalkasta ja työehtosopimuksesta.

Mitään takeita ensi kesäksi muuttuvista ohjeistuksista ei ole. Alaa pyritään kuitenkin kehittämään jatkuvasti.

Viime kesä on opettanut paljon

Edelliskesän tapahtumista ollaan kuitenkin otettu oppia. Sorainen kertoo, että ministeriössä on tiivistetty yhteistyötä muun muassa marjanpoimintayrityksiin sekä thaimaalaisiin työmarkkinajärjestöihin.

Soraisen mukaan Bangkokin edustustossa poimijat saavat viisumipäätöksen liitteenä viime kesää parempaa tietoa omalla kielellään siitä, mitä marjojen poiminta Suomessa on ja mikä heidän asemansa täällä on. Myös Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistossa on neuvontapalvelu poimijoille, marjayrityksille ja poimijoiden edustajille.

Marja-ala ei voi olla semmoinen, missä vuodesta toiseen poimijat kärsivät.

Vernu Vasunta

Luonnotuoteteollisuusyhdistykseen kuuluvat yritykset ovat myös sitoutuneet keväällä itsesäätelymekanismiin, jolla pyritään takaamaan parempi huolenpito marjanpoimijoista. Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen puheenjohtajan Vernu Vasunnan mukaan poimijat pitää tuoda Suomeen reilusti ja avoimesti.

– Yhteinen näkemyksemme yhdistyksessä on se, että alaa pitää kehittää. Marja-ala ei voi olla semmoinen, missä vuodesta toiseen poimijat kärsivät. Meillä on ollut huonoja vuosia, jolloin jotkut poimijat ovat jääneet tappiolle. Täytyy löytää ratkaisuja, jotta näiltä tapauksilta vältyttäisiin, Vasunta kertoo.

Eri tahot istuvat syksyllä saman pöydän ääreen, ja käynnissä olevan poimintakauden perusteella kehitetään suuntaviittoja ensi kesää ajatellen.

Lue seuraavaksi