Syyskesän luonnosta nokkelille näpeille askarteluaineet ilmaiseksi

Kranssin voi pyöräyttää pajunvitsasta, ohuen rautalangan avulla sidotaan vaahteranlehdet, pihlajanmarjat kiinnitetään koristeiksi.

Kotimaa
Pajunvitsa ympyräksi, koristeomenat rautalangalla letkaksi: syksyinen kranssi on valmis.
Pajunvitsa ympyräksi, koristeomenat rautalangalla letkaksi: syksyinen kranssi on valmis.Satu Haapanen / Yle

Syksyisten koristeiden teosta voi selviytyä lähes nollabudjetilla. Floristi, puutarhuri Johanna Vuorinen Mikkelipuistosta sanoo keränneensä melkein kaikki syysarkartelutarpeet työmatkalta puistosta ja ojanpientareilta.

– Kranssin kehyksen tekee helposti ja ilmaiseksi pyöräyttämällä se pajunvitsasta. Tämän vuoden verso on joustava ja se on helppo kiertää ympyräksi. Helpoin koristelu, joka onnistuu lapsiltakin, on koristeomenapuun omenien pujottaminen kuin helminauhaksi.

Pieniin koristeomppuihin tehdään sukkapuikolla reikä, reiästä pujotetaan rautalanka. Pienien omenien nauhan voi sitten pyöritellä pajunvitsasta tehdyn kranssin ympäri.

– Jos haluaa muhkean koristeen, voi kerätä erivärisiä vaahteranlehtiä, jotka kiinnitetään ohuen rautalangan avulla kimppuina kiinni kranssipohjaan. Ohutta rautalankaa löytyy niin askartelukaupasta kuin rautakaupastakin. Vaahteranlehtiä voi koristella pihlajanmarjoilla, tammenterhoilla tai vaikkapa unikon siemenkodilla.

Tammenterhojen kiinnittäminen käy helposti kuumaliimapistoolilla. – Se on floristin salainen ase, Johanna Vuorinen naurahtaa.

– Sillä voi kiinnittää kimppuun vaikka mitä.