Vaarallinen koulutie huolettaa vanhempia Kirkkonummella

Kunta ei ole suostunut järjestämään ylimääräisiä koulukuljetuksia, koska konsulttiarvion mukaan tie on pääosin turvallinen.

Kirkkonummi
Kirkkonummelaisvanhemmat ovat huolissaan Österbyntien turvallisuudesta.
Kirkkonummelaisvanhemmat ovat huolissaan Österbyntien turvallisuudesta.Yle

Kirkkonummellla Österbyntien läheisyydessä sijaitsevan kylän lapset tepastelivat perjantaina koulutielle vanhempien valvovan silmän alla. Aiemmin koululaiset saivat kyydin lähipysäkiltä. Kirkkonummen bussiliikenteen järjestäminen siirtyi hiljattain HSL:lle, mutta reittimuutokset veivät pysäkin parin kilometrin päähän.

Muutoksen myötä matka on nyt monen vanhemman mielestä liian vaarallinen yksin kuljettavaksi.

– Siinä ei ole valaistusta, pientareita, keskiviivaa ja tie on kapea. Se on mutkainen tie, jossa on jatkuvasti ulosajoja ja nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa. Vanhempana olen sydän syrjällään pääseekö lapsi hengissä kouluun tai vammautumatta, päivittelee Outi Pulkkinen.

Vanhemmat ovat pyytäneet kunnalta erillistä kuljetusta pysäkille, mutta siihen ei ole suostuttu. Kirkkonummi on vedonnut konsulttiyhtiö Rambollin tekemään arvioon, jonka mukaan tie on pääosin turvallinen.

Niin sanottuihin koululiituarviointeihin on turvauduttu pitkään myös muissa kunnissa. Konsulttiyhtiö kuitenkin painottaa, että laskelmien lisäksi kuntien pitää käyttää omaa harkintaa.

– Jokaisessa kunnassa varmasti löytyy tien osia, joissa koululiitu ei anna luotettavaa tulosta. Eli kun kyseessä on rekisteritietoihin perustuva ohjelma, niin se ei tietenkään voi ottaa huomioon sellaisia tietoja mitä ei löydy rekistereistä, kertoo projektipäällikkö Teemu Kinnunen Ramboll Oy:stä.

Kinnusen mukaan koululiitu-menetelmästä on ollut merkittävää hyötyä kunnille teiden turvallisuuden arvioinnissa.

– Koululiitu on tuonut koulukuljetuksen useammalle lapselle kuin mitä vienyt lapsilta koulukuljetuksia, hän huomauttaa.

HSL on lupaillut vanhemmille, että koululaisten reittilinjoja voidaan vielä muuttaa. Tämä voi tapahtua kuitenkin aikaisintaan vasta vuoden kuluttua.

– Kyllä tässä täytyy työtä tehdä tämän eteen. Asioista päättävät kuitenkin ihmiset ja se on hyvin paljon myös hyvänsuopuudesta kiinni miten asiat menevät, toteaa Pulkkinen.