1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aivokalvotulehdus

Ylilääkäri: Virallisilla rannoilla turvallista uida

Vaasassa on tällä viikolla hoidettu neljää aivokalvontulehdusta. Sosiaalisessa mediassa on liikkunut huhuja, että sairastumisten taustalla ovat samat uimiseen käytetyt avolouhokset. Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Markku Sirviö rauhoittelee.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Ylilääkäri Markku Sirviö vahvistaa, että Vaasan keskussairaalassa on ollut muutamia aivokalvontulehdustapauksia hoidossa. Ne ovat olleet viruksen aiheuttamia.

– Viruksen nimi on entero. Se aiheuttaa vakavimmillaan aivokalvontulehdusta, mutta usein ihan tavallista flunssaa, toteaa Sirviö.

Hän muistuttaa, että ei pidä sekoittaa viruksen aiheuttamaa aivokalvontulehdusta bakteerin aiheuttamaan.

– Bakteeriperäinen tulehdus on se, joka on paha ja vaatii nopeaa ja tehokasta sairaalahoitoa.

"Suurempi riski siitä, että ihmiset ovat lähellä toisiaan"

Sirviö ei sulje kokonaan pois sitä mahdollisuutta, etteikö enterovirusta voisi uimavedestä löytyä. Sitä vain on vaikea todentaa, eikä sitä varsinaisesti edes etsitä.

– Jos uimapaikka on ihmisten käytössä ja vesi on lämmintä, niin kyllähän pöpöt siellä helpommin elävät. Siksi ei-virallisia kuoppia kannattaisi ehkä välttää.

– Täysin turvallista on sen sijaan uida virallisilla rannoilla. Niillä on tarkat kriteerit, milloin pöpöjä on liikaa ja milloin uimaranta suljetaan, huomauttaa Sirviö.

Hänen mukaansa suurempi riski virusten leviämiseen syntyy pelkästään siitä, että ihmiset ovat lähellä toisiaan.