Joensuussa on suunniteltu vakaasti lentävä putterikiekko

Huimaa vauhtia suosiotaan kasvattavassa frisbeegolfissa puhaltavat uudet tuulet. Joensuulaiset alan harrastajat ovat kehittäneet fysiikan oppien ja 3D-tulostimen avulla prototyypit mahdollisimman suoraan lentävästä putterikiekosta.

ilmiöt
Ville Nivalaisen käsissä on frisbeegolfin uuden putterikiekon prototyyppejä.
Jouki Väinämö / Yle

Kovasti suosiotaan kasvattavassa frisbeegolfissa on menossa innokas välinekehittely.

Joensuulaiset alan harrastajat ja fyysikot ovat suunnitelleet ja valmistaneet uudenlaisen putterikiekon, jonka pitäisi lentää mahdollisimman vakaasti ja suoraan.

Kaverukset pistivät vuodenvaihteessa pystyyn yrityksen, ja nyt ensimmäiset prototyypit lähipeliputterista on saatu ulos tehtaan "uunista". Kolmesta protomallista valitaan testien jälkeen yksi varsinaiseen tuotantoon.

"Monimutkainen prosessi mallintaa"

Yksi kiekon suunnittelijoista on Ville Nivalainen. Hän on koulutukseltaan fyysikko ja työskentelee koordinaattorina Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksessa. Nivalainen on myös Joen Liitokiekon puheenjohtaja.

Fysiikan lakien tuntemusta onkin hyödynnetty putterikiekon kehitystyössä.

Siihen liittyy mekaniikan ilmiöitä ja virtausfysiikkaa.

Ville Nivalainen

– Lentäminen on aika monimutkainen prosessi mallintaa. Siihen liittyy mekaniikan ilmiöitä ja virtausfysiikkaa. Ja kun on monta vuotta heittänyt kiekkoja ja tutkinut, minkälaisia olemassa olevat kiekot ovat ja miten erilaiset muodot eri paikoissa kiekkoon vaikuttaa, siitä lähtevät ne ensimmäiset arvaukset .

– Mutta sitten voidaan tehdä testauksia. Perinteinen menetelmä on hyvin pitkälle ollut tehdä ruiskuvalumuotti ja valaa ulos muutama kappale ja sitten testata ja kehittää muottia.

3D-tulostimella joensuulaiset ovat päässeet valmistamaan täysikokoisia kiekkotulosteita, joilla he ovat voineet testata, miten erilaiset muodot vaikuttavat suunnitellun putterin lento-ominaisuuksiin.

– Sillä on päästy aika pitkälle suunnitteluprosessissa. Ei tarvitse tehdä enää niin paljon sen kalliin muotintyöstön kanssa hommia, Nivalainen kertoo.

Parasta aloittaa putterilla

Frisbeegolfissa heitetään erilaisia kiekkoja, joilla on kaikilla omat käyttötarpeet.

Välillä tarttee päästä suoraan ja välillä vinoon.

Ville Nivalainen

– Välillä tarttee päästä suoraan ja välillä vinoon. Putterilla pelataan perinteisesti paljon korin lähellä ja lähipeliä, mutta sitä kannattaisi käyttää jopa draiveihin tuonne 80 metriin asti. Sillä kun oppii hyvin heittotekniikan, niin sitten vasta myöhemmin kannattaa siirtyä nopeampiin draivereihin, Ville Nivalainen opastaa.

Nivalaisen mukaan putterilla on uuden harrastajan hyvä aloittaa, koska sen liito-ominaisuudet ovat lähempänä sitä perinteistä rantakiekkoa, jota moni on heittänyt. Putteri lentää suoraan eikä ota kovia pomppuja maasta.

Kiekkoihin kohta elektroniikkaa

Vaikka frisbeegolfin alkeet oppii helposti ja harrastuksen pariin pääsee ilman suurta kiekkoarsenaalia, on laji myös välineurheilua. Kiekkoja kehitetään huimaa vauhtia ja säännöt muuttuvat.

– Lajiliitto säätelee aika paljon sitä, millaisia kiekot voivat olla. Se on otettava suunnittelussa vahvasti huomioon, mutta kaikki uudet yritykset jonkin verran venyttää niitä sääntöjä tai on siinä rajamailla. Kaikenlaisia innovaatioita niihin tulee mukaan.

Ville Nivalainen odottaa mielenkiinnolla marraskuuta, jolloin tulee iso uudistus.

Saas nähdä, tuleeko niihin esimerkiksi GPS- ja kiihtyvyysantureita.

Ville Nivalainen

– Kiekot saavat sisältää elektroniikkaa. Saas nähdä, tuleeko niihin esimerkiksi GPS- ja kiihtyvyysantureita.

Miksi simppelistä pelistä, jossa heitetään muovikiekkoa, pitää tehdä niin välineorientoitunutta ja hankalaa?

– Aika moni nuoressa aikuisiässä olevista frisbeegolfareista on jonkin verran teknologiaorientoitunutta. Heitä kiinnostaa se, millä tavalla he heittävät ja saisiko siihen jotakin feedbackia.