Putin: Keskustelut Niinistön kanssa antoisat ja rakentavat

Niinistö ja Putin tapasivat perjantaina Venäjän Sotšissa. Yle Uutiset seurasi tapaamista paikan päällä. Presidentti Putin totesi, että Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat hyvät, mutta taloudelliset suhteet ovat pakotteiden takia uhan alla.

Kotimaa
Niinistö ja Putin
Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö Sotšissa elokuussa 2014.Ivan Sekretarev / Epa

Presidentti Vladimir Putin kuvasi keskusteluja Suomen presidentin Sauli Niinistön kanssa antoisiksi ja rakentaviksi.

Hänen mukaansa keskusteluissa käytiin läpi kansainvälistä tilannetta ja tulevaisuuden näkymiä. Varsinkin Ukrainan kriisiä käsiteltiin keskusteluissa perinpohjaisesti, Putin kertoi.

Molempia presidenttejä huolestutti Ukrainassa käynnissä oleva sotilasoperatio ja humanitaarinen kriisi. Venäjän johtaja vakuutti maansa tekevän kaiken voitavan, jotta aseelliset toimet loppuvat, keskustelut saadaan käyntiin ja humanitaarinen kriisi loppumaan.

Putin sanoi, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat hyvät, ne perustuvat luottamukseen ja yhteistyöhön.

Putin kävi laajasti läpi maiden taloudellista yhteistyötä. Hänen mukaansa Venäjä on ollut Suomen tärkein kauppakumppani. Venäjä tuottaa Suomen markkinoille luotettavasti maakaasua ja muita raaka-aineita. Myös investointiyhteistyötä tehdään. Hän kertoi käyneensä itsekin Fortumin sähkövoimalan työmaalla.

Pakotteet haittaavat Putinin mukaan niin Venäjän, sen kumppaneiden kuin koko maailmankin taloutta. Putin oli harmissaan, että Suomen ja Venäjän kauppavaihto on supistunut.

Pakotteiden takia koko Venäjän ja Suomen välisten taloudellisten suhteiden kokonaisuus on uhan alla, Putin totesi.