Sotilasasiantuntija: Venäjä on jäänyt rysän päältä kiinni

Maanpuolustukorkeakoulun Strategian laitoksen johtajan, everstiluutnantti Torsti Sirénin mukaan tuoreet todisteet Ukrainan rajan ylittävistä Venäjän armeijan ajoneuvoista vahvistavat viimeistään nyt epäilyt siitä, että Venäjä tukee suoraan Itä-Ukrainan separatisteja. Sirénin mukaan Venäjä todennäköisesti peittelee sotilaallisia toimiaan avustusoperaation avulla.

Ulkomaat
Torsti Siren
Torsti Sirén, Maanpuolustuskorkeakoulu, Strategian laitoksen johtaja, everstiluutnanttiYle

Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Siréniä brittitoimittajien raportit ja kuvat Ukrainan rajan ylittävistä sotilasajoneuvoista ei yllätä. Muun muassaGuardian (siirryt toiseen palveluun)kertoi torstai-iltana, että Venäjän kilvillä varustettuja henkilönkuljetusvaunuja, polttoainerekkoja ja muita ajoneuvoja olisi ylittänyt Ukrainan rajan viime yönä. Sirénin mukaan tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä on vienyt sotilaskalustoaan rajan yli Ukrainan kriisin aikana.

– Venäjä on toistuvasti kriisin aikana vienyt rajan yli muun muassa sotakalustoa Ukrainan rajan yli ja näin toistuvasti loukannut Ukrainan suvereniteettia, mutta nyt Venäjä viimeistään jäi rysän päältä kiinni, Sirén sanoo.

Sirénin mukaan tätä ennen on jo ollut vahvoja viitteitä, että Venäjä tukee separatisteja suoralla materiaalituella ja toimittaa heille muun muassa aseita, vaikka Venäjä itse on koko ajan väittänyt, ettei se tue Itä-Ukrainan aseellisia joukkoja.

– Ukraina on raportoinut jo heinäkuun puolesta välistä alkaen, että Venäjän puolelta ammutaan tykistöllä heidän puolelleen, mutta länsimaat eivät ole uskoneet tai halunneet uskoa tätä. Tässä on aistittavissa lännen kyvyttömyys käynnistää uusia pakotekierroksia tai vastatoimia, vaikka havaitaan, että näin tapahtuu.

"Avustussaattue saattaa olla hämäystä"

Sirén huomauttaa, että Venäjä on jopa voinut käyttää Ukrainan rajalla parasta aikaa rajan yli pääsyä odottavaa avustussaattuetta hämäykseksi sotilaskaluston viemiseksi Ukrainan puolelle.

– Koko maailma seuraa tällä hetkellä Ukrainan rajalla olevaa Venäjän avustussaattuetta ja se voi tarjota mahdollisen sateenvarjon sille, että sen alla voidaan tehdä jossain muualla operatiivista toimintaa. Tuntuu, että nyt ei ole valkoiset jauhot pussissa, vaan saattueella halutaan peitellä jotakin, huomauttaa Sirén.

– Ukrainan asevoimat ovat menestyneet taisteluissa muun muassa Donetskin ja Luhanskin alueella ja saatu eristettyä Venäjän tukemat aseelliset joukot Venäjän ja Ukrainan rajalta. Venäjä haluaa tukea lähettämällä vahvistusta tukemilleen Itä-Ukrainan joukoille.

Sirénin mukaan venäläisten avustussaattue herättää paljon kysymyksiä.

– On vielä muun muassa epäselvää, että minne avustusrekoissa oleva apu suuntautuu. Meneekö se Venäjän tukemille taistelijoille vai meneekö se, kuten Venäjä on julkisuudessa sanonut ihan oikeasti hädänalaiselle siviiliväestölle.

Myös rekkojen vähäinen sisältö herättää hämmennystä.

– Voi olla, että tarkoitus on ollut tuoda ne väkisin rajan yli ja jakaa jotakin kyydistä ja tuoda poistullessa jotakin muuta, kuten esimerkiksi jotain kalustoa, Sirén huomauttaa.