yle.fi-etusivu

Juhlaviikot jalkautuvat ruohonjuuritasolle

Perjantaina alkaneet Helsingin juhlaviikot jalkautuvat esiintymisareenoilta katukuvaan kaupunkilaisten keskelle. Kansalaistorille pystytetyssä KoeHelsingissä on ilmaista ohjelmaa kaiken ikäisille. Työpajoissa kuka tahansa voi osallistua taiteen tekemiseen.

Kotimaa
Hannu Väisänen maalaa Roskalavapaviljonkia KoeHelsinki-tilalla.
Hannu Väisänen maalaa Roskalavapaviljonkia KoeHelsinki-tilalla.Ilkka Loikkanen / Yle

Tänä vuonna Juhlaviikkojen ohjelmistoa täydentää aivan uusi elementti, Kansalaistorille pystytetty KoeHelsinki-tila. Alueelle on vapaa pääsy ja sen työpajat ovat kaikille avoimia.

– Vanhanaikainen taidekäsitys, jossa taide oli uskonto, taiteilija oli pappi ja yleisö oli seurakunta, ei kerta kaikkiaan päde enää. Tänä päivänä voima tulee alhaalta ylös, ja yleisö on keskiössä, sanoo Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblom.

Kierrätystä, käsitöitä ja siestaa

Facebook-ryhmästä alkunsa saaneen Roskalavapaviljongin työmaa on jo houkutellut uteliaita ohikulkijoita mukaan. Makasiinin raunion vieressä sijaitseva Roskalavapaviljonki on Hannu Väisäsen pyöräilyreitin varrella, ja mies on käynyt rakentamassa paviljonkia jo viikon ajan.

Tänään Väisänen heiluttaa maalisutia. Roskalavoilta löydetyt tukilaudat saavat valkoisen värin päälleen.

– Homman nimi on talkoohenki. Samalla saadaan tavaraa kierrätykseen kertakäyttökulttuurin keskellä. Tämä on työn ja touhun iloa!

Facebookissa Roskalavaryhmän jäsenet bongaavat käyttökelpoista tavaraa roskalavoilta uusiokäyttöön. Koe-Helsingissä toiminta laajenee muuhunkin.

Roskalavapaviljongissa voi korjata tai kierrättää tavaraa. Paviljongin viereen on noussut myös kukkakuosinen kangasmaja, jossa tehdään käsitöitä ja vietetään siestaa.

– Täällä on päivittäin kello 13-14 päiväunet. Päiväunisatu luetaan eri kielillä. Meillä on burkinafasolainen ja portugalilainen lukija. Tarinaa ei käännetä, mutta voi kuunnella kaunista kieltä ja vaipua lepoon päivän kiireiden keskellä, kertoo Roskalavapaviljongin koordinaattori Leena Ankkuriniemi.

Suomeksi satuja lukee KoeHelsingin alueella Ella Brigatti, joka on kirjoittanut uuden lasten kirjan Sängynaluskansa. Brigatin johdolla myös piirretään ja askarrellaan.

Sana on vapaa

KoeHelsingissä on tarjolla konsertteja, elokuvia, sirkushuveja ja keskusteluja taiteilijoiden kanssa. Lava on myös vapaa kenelle tahansa, joka haluaa esiintyä tai pitää puheen.

– Ruohonjuuritason liikehdintä on Helsingissä erittäin rakentavaa. Me olemme halunneet luoda paikan, jossa kaupunkilaisten aloitteet pääsevät toteutumaan ja näkymään, Söderblom sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Ratko Mladić

Srebrenican uhri toivoo tänään tuomittavalle Ratko Mladićille täyttä rangaistusta: "Hänen tekonsa ovat pahuuden tuolla puolen"

Elävä arkisto

Kansa, jonka maailma petti

Minetit

Riita huippuvoimistelun kulisseissa jatkuu – voimisteluseura kertoo lasten joukkueiden ongelmista