Lehti: Ukraina vie edelleen aseita Venäjälle

Jos asevienti Venäjälle loppuisi, jäisi kymmeniä tuhansia ihmisiä työttömiksi ja tehdaspaikkauntien talous romahtaisi. Ukrainalaiset asetehtaat eivät tottele presidentin määräystä lopettaa vienti Venäjälle.

Ukraina

Kuukausia jatkunut konflikti ja valtiojohdon määräykset eivät ole saaneet ukrainalaisia sotatarvikeyrityksiä lopettamaan asemateriaalin vientiä Venäjälle, kertoo The Washington Post -leht (siirryt toiseen palveluun)i.

Ukrainaan, ja varsinkin sen etelä- ja itäosiin syntyi Neuvostoliiton aikaan suuria asetehtaita, jotka ovat toiminnassa edelleen ja työllistävät kymmeniä tuhansia ihmisiä. Ukraina on maailman seitsemänneksi suurin aseviejä, jonka viennistä 70 prosenttia on mennyt Venäjälle.

Presidentti Petro Porošenko antoi kesäkuussa presidentin määräyksen, että kaikki asetarvikevienti Venäjälle on lopetettava. Yritykset eivät ole totelleet määräystä. Ne vetoavat siihen, etteivät ole saaneet asiasta virallista käskyä, lehti kertoo.

Lehdelle haastattelun antanut, nimettömänä pysyttelevä turvallisuuspalvelun virkailija piti tilannetta järjettömänä.

Ukrainan talous on erittäin heikossa tilassa. Jos Venäjän-vienti loppuisi, tehtaat joutuisivat sulkemaan ovensa. Tehdaskaupungeille, kuten Zaporižžjalle ja Dnepropetrovskille tämä olisi kuolinisku. Myöskään työntekijät, joista monet ovat venäjänkielisiä, eivät halua menettää työpaikkojaan.

Ukrainan suurin asetehdas on Zaporižžjassa, Dneprjoen varrella toimiva Motor Sich, joka työllistää 27 000 ihmistä. Yhtiö tuottaa lähes kaikki Venäjällä käytettyjen sotilas- ja kuljetushelikoptereiden, samoin kuin rahtilentokoneiden moottorit.

Motor Sichin venäläinen kilpailija Rostec ilmoitti kesäkuussa presidentti Putinille, että se voi tuottaa vuodessa 50 moottoria, mutta maan vuosittainen tarve on 300–350 moottoria.

Ukrainassa tuotetaan myös mm. osia Venäjän sotalaivojen moottoreihin ja ballististisiin ohjuksiin. Ukrainalaiset ohjausjärjestelmät pitävät Venäjän vakoilusatelliitit radallaan. Venäläisten taistelupanssarivaunujen tykit on varustettu ukrainalaisin suuntauslaittein.

Moni asiantuntija arvelee, että Venäjän halu pitää Ukraina poliittisesti mahdollisimman lähellä on seurausta halusta pitää ukrainalaiset aseet kaiken aikaa saatavilla.