Koe uusi yle.fi

Yhä useampi aikuinen pelaa videopelejä: "Väärä mielikuva jostakin finninaamaisesta teinipojasta"

Harhaluulo videopeleistä vain lasten ja nuorten harrastuksena korjaantuu hitaasti. Todellisuudessa videopelejä harrastavat monet aikuisetkin, vaikka pelaamisen riittääkin vähemmän aikaa kuin nuorilla.

Kotimaa
Commodore 64 -tietokonepeli pelimuseossa.
Jouni Koutonen / Yle

Videopelejä on usein pidetty vain lasten ja nuorten harrastuksena. Mielikuvalla on kuitenkin vain vähän todellisuuspohjaa.

– Ei se ole enää pitkään aikaan pitänyt paikkansa. Pelaajien keski-ikä kasvaa koko ajan, kun ollaan totuttu pelaamaan ihan poikasesta alkaen, Suomen pelialan järjestön FIGMAn tiedottaja Jiri Koivuniemi sanoo.

Väärä mielikuva tulee jostakin sotapelejä pelaavasta finninaamaisesta teinipojasta, mutta kyllä siitä ollaan aika kaukana nykyään.

Jiri Koivuniemi

Joidenkin arvioiden mukaan suomalaisten pelaajien keski-ikä on hieman yli 30 vuotta. Pirstaleisesta pelikentän kokonaiskuvaa on kuitenkin vaikea hahmottaa.

Niin älypuhelinten ja nettiselainten pikkupelit kuin tietokoneiden ja pelikonsoleiden suuremmat julkaisut on luettavissa videopeleiksi.

Toissa vuonna julkaistun Euroopan videopelimarkkinoiden kuluttajatutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan joka neljäs suomalainen aikuinen pelaa videopelejä viikottain.

Jiri Koivuniemi harmittelee, että suuren yleisön käsitys videopelaajista on silti kaukana todellisuudesta.

– Keskivertopeli ja keskivertopelaaja näyttävät joltain ihan muulta, kuin mitä mediassa tuodaan esiin. Väärä mielikuva tulee jostakin sotapelejä pelaavasta finninaamaisesta teinipojasta, mutta kyllä siitä ollaan aika kaukana nykyään.

Vanhemmille pelaajille tarjotaan nostalgiaa ja pikaelämyksiä

Vaikka videopelejä pelaavatkin yhä vanhemmat, ei erityisesti keski-ikäisille ja vanhuksille kohdistettuja pelejä ole juurikaan tehty. Koivuniemen mukaan vanhemmat pelaajat suosivat usein vähemmän syventymistä vaativia pelejä.

– Vanhemmat pelaavat kasuaalisempia ja lyhytkestoisempia pelejä, kun ei voi enää käyttää kerrallaan tuntikausia pelaamiseen. Eroa nuoriin on niin pelityypeissä kuin sisällöissäkin. Ehkä vanhemmat haluavat sisältöön muutakin kuin pelkkää räiskintää, Koivuniemi arvioi.

Aikuisilla ehkä kaikista vaikeinta on uppoutuminen peliin moneksi tunniksi. Ne ovat enemmänkin pieniä rentoutumishetkiä.

Tuija Lindén

Samoilla linjoilla on tietokone- ja konsolipeleihin erikoistuneen Pelit-lehden pitkäaikainen päätoimittaja Tuija Lindén.

– Aikuisilla ehkä kaikista vaikeinta on uppoutuminen peliin moneksi tunniksi. Ne ovat enemmänkin pieniä rentoutumishetkiä, Pelit-lehteä yli kahdenkymmenen vuoden ajan päätoimittanut Lindén sanoo.

Tuija Lindénin mukaan vanhoille pelaajasukupolville tehdään nykyään myös nostalgiaan vetovia, valmiiksi vanhanaikaisia pelejä. Myös vanhojen retropelien uusintajulkaisut ja uudet versiot kasvattavat suosiotaan.

– Jos olet joskus 15–16-vuotiaana pelannut jotakin peliä joka on todella tehnyt lähtemättömän vaikutuksen, niin kyllähän yli kolmekymppisenä haluat kokeilla, vieläkö se vaikuttaa samalla tavalla. Todennäköisesti ei, mutta onhan sitä kiva kokeilla, Lindén sanoo.