Tutkija: Ei vielä syytä optimismiin Ukrainan kriisin ratkaisussa

Tilanne Ukrainassa ei ratkea helpolla. Venäjällä voi olla halu pyrkiä niin sanottuun jäätyneeseen konfliktiin Ukrainassa.

Ukraina
Kristi Raik.
Kristi Raik.Kalevi Rytkölä / Yle

Tutkija arvioi, ettei Ukrainan ja Suomen presidenttien tämänpäiväisten lausuntojen perusteella ole vielä syytä suureen optimismiin Ukrainan kriisin ratkaisussa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik toteaa, että keskusteluista huolimatta paikan päällä Ukrainassa tilanne ei helpota. Aseita siirtyy edelleen Venäjän rajan yli Ukrainaan.

Raik sanoo, että kaikki viittaa Venäjän pyrkivän siihen, että kriisistä tulee niin sanottu jäätynyt konflikti. Venäjä pyrkii siihen, että separatistialueet jäävät separatistijoukkojen hallintaan. Venäjä haluaa mahdollisimman suuren vaikutusvallan Ukrainan asioihin.

Raik arvioi, että presidentti Sauli Niinistön matka sujui hyvin Suomen näkökulmasta. Raikin mielestä on symbolisesti tärkeää, että Niinistö tapasi sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin että Ukrainan presidentin Petro Porošenkon.

– Matkalla tuli hyvin selväksi, että Suomi on EU:n edustaja eikä Suomi ole tekemässä irtiottoa. Suomi yritti omalta osaltaan vielä diplomaattista prosessia eteenpäin.

Raik toteaa, että vielä on aikaista sanoa, miten suuri merkitys Niinistön matkalla lopulta oli kriisin ratkaisussa.

– Nyt matka ei näytä käänteentekevältä.

Ukrainan kriisin käsittely jatkuu huomenna Berliinissä Venäjän, Ukrainan, Ranskan ja Saksan ulkoministerien kesken.