1. yle.fi
  2. Uutiset

Berliinin ministerikokouksesta toivotaan askelta kohti Ukrainan konfliktin ratkaisua

Ranskan, Venäjän, Ukrainan ja Saksan ulkoministerit keskustelevat Ukrainan kriisistä sunnuntaina Berliinissä.

Ulkomaat
Ulkoministerit tapasivat Berliinissä Ukrainan tilanteen takia 2. heinäkuuta 2014.
Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius (vas.), Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin, sekä Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier (oik.) tapasivat Berliinissä Ukrainan tilanteen takia myös 2. heinäkuuta 2014.Clemens Bilan / AFP / Lehtikuva

Berliinissä sunnuntaina järjestettävä neljän maan ulkoministerien kokous voi olla ensimmäinen askel rauhan saamiseksi Ukrainaan, Ranskan hallitus sanoi lauantaina. Berliinin kokoukseen osallistuvat Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan ulkoministerit.

Ranska antoi lausunnon asiasta sen jälkeen, kun presidentti François Hollande ja Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso olivat keskustelleen Ukrainan tilanteesta lauantaina.

Hollande vaati Venäjää kunnioittamaan Ukrainan alueellista koskemattomuutta. Samalla hän kehotti Ukrainaa maltillisuuteen ja harkintaan sotilastoimissaan. Hollande myös vaati uutta poliittista prosessia.

– Ranska on valmis uuteen huippukokoukseen Normandian formaatin mukaisesti poliittisen prosessin tukemiseksi. Ranskan, Saksan, Ukrainan ja Venäjän ulkoministerien sunnuntaille suunniteltu kokous voisi olla ensimmäinen askel kohti kyseistä huippukokousta, Ranska ilmoitti tiedotteessaan.

Normandian formaatilla viitataan neuvotteluihin, joihin osallistuvat Venäjän ja Ukrainan lisäksi Ranska ja Saksa. Myös Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi olevansa toiveikas, että Berliinin kokouksesta tulisi askel Ukrainan kriisin lopettamiseksi.

– Toivon, että viimeinkin olisi mahdollista lopettaa nämä väkivaltaiset yhteenotot ja toimittaa pikaisesti apua väkivallasta kärsiville ihmisille Itä-Ukrainaan, Steinmeier kertoi saksalaiselle Bild am Sonntag -sanomalehdelle.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoi lauantaina Yle Uutisille, että neuvottelu Berliinissä sekä Venäjän humanitaarisen avun perille toimittaminen Ukrainaan voivat olla askeleita kohti Ukrainan kriisin ratkaisua.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi