Suomalaisasiantuntija Berliinin Ukraina-neuvotteluista: "Ovi on auki paremmalle näkymälle"

Markku Kangaspuro sanoo tapaamisen osoittavan, että edellytykset parempaan ovat olemassa. Minkä tahansa osapuolen sotilaallinen provokaatio voisi kuitenkin tehdä tyhjäksi diplomaattiset ponnistelut.

Ulkomaat
Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro kuvattuna Venäjän arvokonservatismia koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 10. syyskuuta 2013.
Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro kuvattuna Venäjän arvokonservatismia koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 10. syyskuuta 2013.Mikko Stig / Lehtikuva

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro on varovaisen toiveikas Berliinin Ukraina-neuvottelujen onnistumisen mahdollisuuksista. Kangaspuro sanoi Yle Uutisille kaikkien toivovan, että Ukraina ja Venäjä loisivat Berliinissä keskusteluyhteyden, vaikka se tulee olemaan vaikeaa.

– Se, että ulkoministerit tapaavat tarkoittaa kyllä sitä, että jonkinlainen yhteinen halu ja ymmärrys täytyy olla siitä, että tämä on oikea tie.

Kangaspuro kuitenkin jatkaa, että kriisissä on niin monta liikkuvaa osaa, että vielä on liian aikaista puhua käännekohdasta. Edellytykset parempaan ovat olemassa, mutta poliitikkojen pöydistä mahdolliset edistysaskeleet pitäisi saada ulottumaan myös taistelutantereelle Itä-Ukrainaan.

– Me emme tiedä, mitä Itä-Ukrainassa tapahtuu. On hyvin helppo järjestää sotilaallisin toimin provokaatio minkä tahansa toimijan taholta, mikä voisi viedä pohjan siltä, mitä diplomaattisella tasolla on pohjustettu. Mutta kaikki vähintään näyttäisi siltä, että ovi on ainakin hieman auki paremmalle näkymälle.

Aselepo ja apu sisään

Kangaspuron mukaan Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi pitäisi saada aivan ensiksi sotatoimet Itä-Ukrainassa loppumaan ja tulitauon myötä päästä toimittamaan ihmisille humanitaarista apua. Näiden perusasioiden jälkeen neuvottelupöytään pitäisi nostaa suuret kysymykset Ukrainan tulevaisuudesta.

Kangaspuro muistuttaa, että Ukrainan täytyy selvittää EU:n kanssa tekemänsä assosiaatiosopimuksen suhde ja ongelmakohdat Venäjän kanssa aiemmin solmittuihin sopimuksiin.

EU:n ja Venäjän kanssa tehtyjen sopimusten ongelmavyyhden lisäksi pahoissa talousvaikeuksissa kamppailevalla Ukrainalla ei ole myöskään voimassa olevaa kaasusopimusta Venäjän kanssa. Asia pitäisi Kangaspuron mukaan lähestyvän lämmityskauden kynnyksellä ratkaista pikimmiten.

– Kun valtion talous on käytännössä konkurssissa, niin kyllä nämä ovat jättiluokan kysymyksiä, jotka pitää päästä hyvin pian selvittämään, jotta kansakunnan elämä lähitulevaisuudessa jotenkin sujuu.