Kysely: Suomalaiset kannattavat Venäjän vastaisia pakotteita

Yle Uutisen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 61 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen mukanaoloa EU:n asettamissa, Venäjän vastaisissa pakotteissa. Yllättäen maanviljelijöiden osuus pakotteiden kannattajien joukossa oli suuri.

talous
Gafiikkaa.
Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutiset pyysi Taloustutkimusta kysymään noin tuhannelta suomalaiselta yli viisitoistavuotiaalta mitä mieltä he ovat EU:n asettamista, Venäjän vastaisista pakotteista. Taloustutkimus kysyi, kannatatteko vai vastustatteko sitä, että Suomi osallistuu EU:n mukana pakotteisiin.

Kyselyn lopputulos oli se että 61 prosenttia vastanneista kannatti EU.n asettamia Venäjän vastaisia pakotteita ja 28 prosenttia oli niitä vastaan.

Maanviljelijät pakotteiden takana

Kyselyyn vastanneista maanviljelijöistä jopa 79 prosenttia kannatti pakotteita, vaikka Venäjän määräämät vastapakotteet kouraisevat nimen omaan ruoan alkutuottajien kukkaroa.

Toinen selvä ero oli Pohjois- ja Itä-Suomen ja muun maan välillä. Pohjois- ja Itä-Suomessa pakotteiden kannatus oli alueellisesti kaikkein vähäisintä. Siellä pakotteita kannatti vain 53 prosenttia vastanneista. Helsingissä ja Uudellamaalla pakotteita kannatus oli puolestaan alueellisesti voimakkainta. Ruuhkasuomessa 71 prosenttia vastanneista kannatti pakotteita. Määrä on selvästi koko Suomen keskiarvoa enemmän.

Samankaltainen ero oli myös vähemmän kouluttautuneiden ja korkeasti koulutettujen välillä. Korkeasti koulutetuista 81 prosenttia kannatti pakotteita.

Erot olivat samansuuntaiset myös ylempien toimihenkilöiden ja työntekijöiden välillä. Ylemmistä toimihenkilöistä 76 prosenttia kannatti pakotteita. Työntekijöistä pakotteita kannatti 55 prosenttia vastanneista.

Puoluekunnista korkein pakotteiden vastustus löytyi perusuomalaisten kannattajakunnasta ja korkein pakotteiden kannatus kokoomuksen kannattajien joukosta

Kysely tehtiin 11.-14.8.2014