Nuijamiehet hyökkäsivät Ebola-klinikalle Liberiassa – potilaat pakenivat yöhön

Yksikössä oli 29 potilasta, jotka olivat alustavassa hoidossa ennen siirtoa sairaalaan. Potilaista 17 oli kateissa sunnuntai-iltana.

Ulkomaat
Liberialaisia sairaanhoitajia suojautuneena Ebola-virusta vastaan.
Liberialaiset sairaanhoitajat noutavat Monroviassa ELWA sairaalan alueella Ebolaan menehtyneen uhrin 16. elokuuta. Ahmed Jallanzo / EPA

Liberian pääkaupungissa Monroviassa nuijilla aseistautuneet miehet hyökkäsivät Ebola-potilaiden karanteeniyksikköön viime yönä. Ainakin 20 tappavaa virusta kantanutta potilasta joutui pakenemaan hyökkäystä.

Liberian apulaisterveysministeri Tolbert Nyenswahin mukaan paikalliset asukkaat tunkeutuivat karanteeniyksikköön, koska he olivat raivostuneet siitä, että klinikalle oli tuotu potilaita pääkaupungin muista osista.

– He rikkoivat oven ja ryöstivät paikan. Kaikki potilaat ovat poissa, tilanteen nähnyt Rebecca Wesseh kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Wessehin mukaan myös hoitajat pakenivat hyökkäystä. Hän kuuli hyökkääjien huutavan, että "presidentti Ellen Johnson Sirleaf on rahaton" sekä "Hän haluaa rahaa. Liberiassa ei ole Ebolaa".

Liberian terveystyöntekijöiden yhdistyksen johtaja George Williams ja paikalliset asukkaat vahvistivat tiedon hyökkäyksestä AFP:lle.

Karanteeniyksikkö toimii koulun tiloissa Monrovian suurimmassa slummissa West Pointissa. Williamsin mukaan yksikössä oli 29 potilasta, jotka saivat alustavaa hoitoa ennen siirtoa sairaalaan. Potilaista 17 oli kateissa sunnuntai-iltana.

Williamsin mukaan kaikki yksikön potilaat oli testattu Ebolan kantajiksi. Hänen mukaansa potilaista yhdeksän on kuollut, mutta hän ei tarkentanut kommenttiaan.

Liberian viranomaiset pelkäävät nyt, että Ebola alkaa pian levitä West Pointin slummissa. Viranomaisten mukaan hyökkääjät varastivat klinikalta muun muassa veren tahrimia lakanoita ja patjoja.

Länsi-Afrikan Ebola-epidemiassa on kuollut yhteensä ainakin 1 145 ihmistä viiden kuukauden aikana.

Lähteet: AFP, AP