1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rikkaiden ja vähävaraisten asumisen eriytyminen puhuttaa New Yorkissa – taloihin jopa erilliset "köyhien ovet"

Vanhempiin asuinrakennuksiin on lisätty jälkikäteen esimerkiksi kattoterasseja ja lasten leikkihuoneita, joihin vuokrasäännellyillä asukkailla ei ole asiaa.

Ulkomaat
Mies nukkuu New Yorkin kadulla.
Mies nukkuu New Yorkin kadulla 29. heinäkuuta 2014. Lähes puolet kaupungin väestöstä elää lähellä köyhyyttä.Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa New Yorkin asuintaloissa on ryhdytty jaottelemaan varakkaiden ja vähävaraisten asukkaiden tiloja. Tämä kehityskulku on saanut kaupungin viranomaiset huolestumaan.

Erääseen uuteen pilvenpiirtäjään on rakennettu erilliset sisäänkäynnit hintavien asuntojen omistajille ja valtion tukemien edullisten asuntojen vuokralaisille. Kalliisiin asuntoihin kuljetaan pääovesta aulatilojen läpi. Vuokra-asuntojen rappuun puolestaan pääsee erillisestä "köyhien oveksi" nimetystä sivuovesta.

Toisessa talossa vuokrasäännellyissä asunnoissa asuvat eivät saa käyttää talon kuntosalia edes maksusta, kun heidän markkinahintaa maksavat naapurinsa pääsevät salille ilmaiseksi.

Muihin vanhempiin asuinrakennuksiin on lisätty jälkikäteen esimerkiksi kattoterasseja ja lasten leikkihuoneita, joihin vuokrasäännellyillä asukkailla ei ole asiaa.

Rikkaat ja suhteellisen köyhät ihmiset ovat asuneet pitkään rinnakkain New Yorkissa. Nyt varakkaille tarkoitettujen erillisten asuinmukavuuksien yleistymisen myötä kaupungissa on herännyt keskustelu tasa-arvosta.

Rakentajat sanovat olevansa kiinnostuneita vain liiketoiminnasta. Heidän mukaansa joidenkin ensiluokkaisten ominaisuuksien varaaminen enemmän maksaville asukkaille on se hinta, joka joudutaan maksamaan, jotta halutuille asuinalueille voidaan rakentaa edullisia asuntoja.

Kaupungin viranomaiset puolestaan ovat miettineet aloitteita, joiden avulla vähävaraisten osallisuutta voitaisiin lisätä.

Virkamiehet ja paikallispoliitikot ovat muun muassa vaatineet kaavoituslakia muutettavaksi siten, että erillisiä sisäänkäyntejä sisältäviä rakennusten pohjapiirroksia ei enää sallittaisi. Lisäksi vuokranantajia vaaditaan tarjoamaan palveluja kaikille asukkaille kohtuullista maksua vastaan.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi