Britannian poliisi tunnisti kuljetuskontista löytyneet maahanpyrkijät Afganistanin sikheiksi

Viranomaisilta meni vuorokausi salamatkustajien kansallisuuden selvittämiseen, koska heillä ei ollut mukanaan henkilöllisyyspapereita eikä muita dokumentteja.

Ulkomaat
Abulanssi Tilburyn satamassa.
Pelastusviranomaiset veivät kaikki henkiinjääneet sairaaloihin lauantaina 16. elokuuta.C. Villemain / AFP / Lehtikuva

Britanniassa rahtilaivan kuljetuskontista löytyneen luvattoman maahanpyrkijän kuolemaa tutkivien poliisien mukaan vainaja ja 34 eloonjäänyttä salamatkustajaa ovat kotoisin Afganistanista. He kuuluvat maan pieneen sikhiyhteisöön.

Tilburyn satamaan saapuneesta rahtialuksesta löytyi lauantaina kuljetuskontti, jonka sisällä oli 34 elävää maahanpyrkijää ja yksi kuollut mies. Salamatkustajat löytyivät, kun sataman työntekijät kuulivat heidän huutavan ja paukuttavan kontin seiniä.

Konttia kuljettanut laiva saapui Lontoon itäpuolella sijaitsevaan Tilburyn satamaan Belgian Zeebruggesta.

Komisario Trevor Roe Essexin poliisista kertoi sunnuntaina, että viranomaisilta meni vuorokausi salamatkustajien kansallisuuden selvittämiseen, koska heillä ei ollut mukanaan henkilöllisyyspapereita eikä muita dokumentteja. Sopivien tulkkien löytämiseen meni myös aikaa. Aluksi poliisi luuli maahanpyrkijöiden olevan intialaisia.

Poliisi aikoo seuraavaksi selvittää tulkkien välityksellä, kuinka salamatkustajat päätyivät kuljetuskonttiin.

Pelastusviranomaiset veivät lauantaina kaikki henkiinjääneet sairaaloihin. Kaksi heistä oli erittäin heikossa kunnossa. Muut kärsivät kylmettymisestä ja nestehukasta. Sunnuntaina neljä maahanpyrkijää oli edelleen sairaalahoidossa.

Belgian poliisi tutkii kontin laivaan kuljettaneen rekan liikkeitä. Poliisi epäilee salamatkustajien olleen jo kontissa, kun se tuotiin Zeebruggen satamaan perjantaina.

Lähteet: AFP, AP